Topfotograaf legt Nederland prachtig vast en vertelt hier hoe jij dat ook voor elkaar krijgt

We kwamen via onze virale vrienden van Froot.nl deze 21 foto’s die laten zien hoe wonderschoon Nederland is tegen. Dat wil jij toch ook kunnen? Juist, daarom vroegen we Albert Dros, het creatieve genie achter deze prachtige reeks foto’s, je te vertellen hoe ook jij dit soort foto’s kunt schieten.

Ik vind het een uitdaging om locaties zo mooi mogelijk vast te leggen.

Maak kennis met: Albert Dros

“Hi, ik ben Albert. Sinds een paar jaar ben ik intensief met landschapsfotografie bezig. Mijn achtergrond ligt in de mediawereld en dan vooral in design, video en animatie. Je merkt het al, ik heb brede interesses en fotografie sluit daar goed op aan. Tegenwoordig ben ik zelfs vooral met fotografie bezig. Ik vind het een uitdaging om locaties zo mooi mogelijk vast te leggen.”

Een foto die is geplaatst door Albert Dros (@albertdrosphotography) op

Albert, kun je kort wat meer over de prachtige fotoreeks van Nederland vertellen?

“Dit idee is ontstaan nadat ik merkte dat ik Nederland steeds saai vond als ik terug kwam van een ‘verre’ reis. Maar Nederland heeft ook zo zijn pareltjes. Onze mooie windmolens, serene kust, bloemen en mooie bossen werden voor mij nieuwe uitdagingen om mijn fotografie op te beoefenen.”

En hoe ga jij dan te werk?

Zoek altijd en overal naar inspiratie

“Bij mij begint alles met inspiratie en dat komt voor mij ook uit alles. Het dagelijks leven, films, mooie dingen die ik onderweg zie in de auto of soms dingen die ik zie als ik aan het dagdromen ben. Ik heb vaak bepaalde foto’s in mijn gedachte als ik beelden voor me zie. Creatieve ideeën ontstaan vaak spontaan. Dat gebeurt volgens mij bij alles zo. Soms heb je heel veel creatieve ideeën in een korte periode, en daarna houdt het weer een paar weken op. Voor kunstenaars klinkt dit waarschijnlijk bekend.”

Een foto die is geplaatst door Albert Dros (@albertdrosphotography) op

Zoek naar bekende én onbekende locaties

Veel van mijn locaties zijn vrij bekende ‘toeristische’ locaties. Voor mij geldt dan altijd dat ik ze zo mooi mogelijk wil vast leggen. Hier voor ben ik bereid meerdere keren naar één plek te gaan. Het weer speelt hierbij een grote rol. Als de omstandigheden perfect zijn, wordt de foto ook mooi. En zoals iedereen wel weet, is het weer niet altijd goed in Nederland. Ook vind ik vaak minder bekende locaties. Dit gebeurt meestal spontaan als ik rond reis. Zo zag ik laatst vluchtig een mooie plek vanuit de trein. Hier ben ik toen later nog een keer met de auto heen gereden om ‘m beter te bekijken. Ik kijk eigenlijk altijd en overal om me heen of ik een potentiële plek zie voor een foto. Want bij ‘normaal’ daglicht zijn foto’s vaak vrij saai. Ik moet er altijd nog een keer naar terug om ‘het perfecte licht’ te proberen te pakken.

Een foto die is geplaatst door Albert Dros (@albertdrosphotography) op

Je gear en camera-instellingen zijn niet van belang. Jij wél!

Qua gear gebruik ik veelal Sony gear. Een combinatie van de Sony A7RII met de Sony Zeiss 16-35 gebruik ik in negentig procent van de gevallen. Gear is alleen niet écht belangrijk bij het grootste gedeelte van fotografie, evenals camera-instellingen. Als je eenmaal de basis van de fotografie kent dan gaat dit allemaal vanzelf. Het gaat puur om je visie en hoe je die zo goed mogelijk verwezenlijkt in je uiteindelijke resultaten. Ik heb zelfs smartphone foto’s gemaakt waarvan mensen denken dat die met een professionele camera zijn gemaakt.

Ik heb zelfs smartphone foto’s gemaakt waarvan mensen denken dat die met een professionele camera zijn gemaakt.

Een synergie van weersomstandigheden met een goede compositie, -onderwerp en -licht

Als tip voor het verbeteren van foto’s in het algemeen zou ik iedereen mee willen geven dat een goede landschapsfoto niet zomaar ontstaat. Het is veelal het samenkomen van goede weersomstandigheden met een mooie compositie en onderwerp. Een prachtig onderwerp met saai licht levert een mindere foto op dan iets simpels met prachtig licht. Probeer je foto altijd te verbeteren en denk hierbij altijd verder dan ‘alleen die bliksem of alleen die regenboog.’ Zoek net dat extraatje dat jouw foto uniek maakt. Dat is in samenstelling met je gear en fotografie-kennis is het enige dat je nodig hebt, of zo ondervind ik aan de levende lijve.”

Een foto die is geplaatst door Albert Dros (@albertdrosphotography) op

Wijze woorden waar je veel van kunt leren. Al die ingewikkelde instellingen en dure accessoires zijn dus lang niet doorslaggevend. Het gaat om de omgeving, je kennis van de fotografie en belangrijker nog jouw creatieve geest. Benut alles om je heen tot het maximale om zo een unieke reeks foto’s tot stand te laten komen. Wil je meer werk van Albert Dros zien? Dat kan bijvoorbeeld via zijn website en zijn Instagram. Gaaf!

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Topfotograaf legt Nederland prachtig vast en vertelt hier hoe jij dat ook voor elkaar krijgt
Sluiten