Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 13 feb 2020

Topgames van 2020: World of Warcraft Shadowlands

World of Warcraft is wellicht over zijn absolute hoogtepunt heen, maar vergis je niet: de MMORPG wordt nog altijd door miljoenen gamers wereldwijd gespeeld. En zij betalen nog altijd maandelijks keurig voor hun abonnement. Je zou als ontwikkelaar wel gek zijn als je daar dan niks meer mee doet. Daarom is het niet heel erg gek dat vorig jaar tijdens de Blizzcon World of Warcraft Shadowlands werd aangekondigd.

Wat is World of Warcraft Shadowlands?

World of Warcraft Shadowlands is alweer de achtste uitbreiding voor World of Warcraft en lijkt het redelijk veilig te spelen. De ontwikkelaar heeft er andermaal voor gekozen om de uitbreiding af te laten spelen in een nieuw gebied. In dit geval gaat het om de Shadowlands, een soort hiernamaals waar de doden naar toe reizen. Het is dus een beetje de hemel en de hel in één en is verdeeld over vijf zones, waar weer van alles en nog wat is te ervaren.

World of Warcraft Shadowlands
Kleurrijke omgevingen (Afbeelding: Blizzard)

De grootste verandering die World of Warcraft Shadowlands met zich meebrengt is te vinden in het feit dat het levelsysteem overhoop wordt gehaald. Momenteel is het hoogste level 120 en de verwachting was dan ook dat je zou kunnen levelen naar 130. Maar in plaats daarvan worden alle maximale levels met de uitbreiding verandert naar level vijftig en kun je levelen naar zestig. Het idee daarachter is dat je echt het gevoel moet krijgen dat het loont om in levels omhoog te gaan. Het moet net als bij World of Warcraft Classic weer waarde hebben en echt een verschil maken.

Als je dan een nieuw personage wilt maken in World of Warcraft: Shadowlands om mee aan de slag te gaan, dan heb je de keuze om zelf te bepalen welke uitbreiding je gaat gebruiken voor dat personage om alles door te lopen. Op die manier moet de game je meer variatie geven en moet het minder aanvoelen als werk wanneer je de game speelt. Daarnaast zul je in de nieuwe content te maken krijgen met een viertal verschillende Covenants, een soort fracties. Je moet alle verhalen met hen meemaken voordat je bepaalt tot welke factie je toe wilt treden. Die keuze geeft je ook een permanente boost of een speciale aanval die voor een verschil in de gameplay kan zorgen.

World of Warcraft: Shadowlands
Maar ook ruimte voor duistere gebieden (Afbeelding: Blizzard)

Waarom wel?

Zoals gezegd is World of Warcraft nog altijd een populaire game en het feit dat de ontwikkelaar ruim vijftien jaar na de release zulke grote veranderingen wil doorvoeren, is wat mij betreft alleen maar goed nieuws. Het lijkt er op dat het geheel wat overzichtelijker is en er meer een focus ligt op de gameplay en het plezier dat daarbij naar voren komt.

World of Warcraft Shadowlands
Toffe cinematics (Afbeelding: Blizzard)

Waarom niet?

Ik weet nog niet helemaal wat ik van het nieuwe gebied moet vinden in World of Warcraft: Shadowlands. Enerzijds geeft het veel ruimte voor kleuren en omgevingen die normaal gesproken niet in normale gebieden gebruikt hadden kunnen worden. Anderzijds is het begingebied dat ik zelf op de Blizzcon heb kunnen ervaren wel erg licht en kleurrijk. Wellicht trekt dat bij als je de andere zones gaat bezoeken.

World of Warcraft Shadowlands moet eind dit jaar uitkomen en is dan beschikbaar voor de pc. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Topgames van 2020: World of Warcraft Shadowlands
Sluiten