Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 3 januari 2018

De topgames van 2018: Dissidia Final Fantasy NT

Zo aan het begin van een nieuw jaar is het qua gamereleases wat rustiger. We hebben net de drukte van 2017 achter ons liggen en waarschijnlijk heb je nog games waar je mee bezig bent. Toch gebruiken wij deze eerste maand van 2018 om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Een jaar waarvan we nu al weten dat er een hoop toffe games uitkomen. Dissidia Final Fantasy NT laat je daarbij knokken met verschillende Final Fantasy-personages. De game verschijnt op 30 januari 2018 en is dan beschikbaar op de PlayStation 4. Wil je meer lezen over de andere topgames van 2018? Bezoek dan ons handige 2018 overzicht.

Topgame: Dissidia Final Fantasy NT

Dissidia Final Fantasy NT is niet de eerste game waarbij verschillende Final Fantasy-personages het tegen elkaar opnemen. Een aantal jaar geleden maakten we via Dissidia Final Fantasy al kennis met het concept. Die game verscheen op de PlayStation Portable en toonde je de strijd tussen het licht (de helden) en de duisternis (de badguys). Dissidia Final Fantasy NT laat je andermaal met een groot aantal personages uit de verschillende Final Fantasy-games aan de slag gaan. Ook geeft de game je de mogelijkheid verschillende 3 tegen 3 gevechten uit te voeren. Daarbij is samenwerking en het gebruik maken van de juiste tactiek de sleutel tot succes.

Dissidia Final Fantasy NT

Wat brengt Dissidia Final Fantasy NT ons?

Het meest simpele antwoord op deze vraag is een vechtgame zoals we dat momenteel nog niet hebben. Zo’n twee jaar geleden kwam de game al uit in de Japanse arcadehallen en daar heb ik hem een paar keer gespeeld. Daar werd duidelijk dat het een game is met diepgang. Dat begint bij het kiezen van het personage. De beschikbare vechtersbazen zijn verdeeld over vier classes. Elke soort classe heeft zijn eigen vaardigheid. Zo is de ene sterk en moet de andere het juist hebben van zijn snelheid. Het is aan jou om een personage te zoeken die goed bij jouw speelstijl past en aan te vullen met twee andere personages die je een team van drie maakt. Als je het spel in je eentje speelt, dan worden die andere twee personages vertolkt door de computer. Je kunt ook online een team van drie met je vrienden vormen.

Als je dan eenmaal begint met knokken, dan zijn er twee manieren om je tegenstander uit te schakelen. Je kunt direct hun healthmeter aanvallen met een gewone aanval, maar het is verstandiger om via Brave Attacks hun Brave-meter te verkleinen. Zie dat laatste als een soort van schild. Wanneer je dat schild hebt gesloopt, dan zijn je gewone aanvallen een stuk effectiever. Daarnaast moet je in de arena rekening houden met diverse power ups en heb je een summonmeter, die volloopt en je tijdelijk toegang geeft tot speciale personages als Ifrit en Shiva die je bij staan. Kortom, een game met veel diepgang.

Waarom wel?

Het is die diepgang die mij het meest aanspreekt. Dit is een vechtgame met veel elementen waar je rekening mee moet houden en daardoor biedt het de mogelijkheid om je lang te boeien. Elk potje dat je speelt heeft de potentie om weer compleet anders te zijn. Ook is het als Final Fantasy-fan tof om met de verschillende personages aan de slag te gaan.

Waarom niet?

De instapdrempel is nogal hoog. Waar je een game als Street Fighter, Tekken en Mortal Kombat begrijpt, is dit er eentje waar je waarschijnlijk eerst een paar uur mee moet oefenen om het volledig te begrijpen. Daarnaast vind ik het jammer dat het verhaal door middel van de gevechten verteld wordt en er dus waarschijnlijk geen uitgebreide tussenscènes zijn.

Reageer op artikel:
De topgames van 2018: Dissidia Final Fantasy NT
Sluiten