Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 12 jan 2019

Topgames van 2019: Judgment

Traditiegetrouw kijken we in de eerste maand van het nieuwe jaar vooruit op hetgeen wat er komen gaat. Bij de games doen we dat doormiddel van een rijtje aan topgames te bespreken. Games waarvan we de verwachting hebben dat de titel straks de moeite waard gaat zijn. Kom regelmatig terug om te kijken welke titels we bespreken om zo ook op de hoogte te zijn van wat er uitkomt.

Wat is Judgment?

De kans dat de game Judgment je niks zegt, is redelijk groot. De game heeft voor deze naam al een aantal andere namen gekend. We kende hem eerst als Project Judge, daarna werd het Judge Eyes in Japan en in het Westen heet de game straks Judgment. Hoe dan ook, het is de nieuwe game van de makers van de Yakuza-reeks en dat an sich is al een goede reden om de game in de gaten te houden.

Judgment

Judgment neemt je mee naar het hedendaagse Tokio, waar we kennis maken met de detective Takayuki Yamagi. De beste man was lang een succesvolle advocaat, maar nadat hij iemand had vrijgepleit voor moord. Vervolgens gaat die verdachte alsnog in de fout en vermoord hij zijn vriendin. Takayuki wordt daardoor geraakt en verlaat de advocatuur. Een paar jaar later duikt hij weer op als detective, waarbij hij op zoek gaat naar de persoon die een aantal moorden op zijn geweten heeft.

De game is een combinatie tussen de elementen die de Yakuza-reeks interessant maakt en vernieuwingen. Zo loop je door de straten van Kamurocho, dezelfde wijk in Shinjuku waar de Yakuza-reeks zich afspeelt. Daarnaast krijg je net als bij de Yakuza-reeks te maken met verschillende mensen op straat die met je willen knokken. Het is dan aan jou om met ze af te rekenen. Wat vooral anders is, is dat je als een detective te werk moet gaan en op zoek gaat naar aanwijzingen die je helpen met het oplossen van de zaken waar je mee te maken krijgt.

Waarom wel?

In Japan is de game goed ontvangen, net als dat de Yakuza-games daar altijd goed scoren. Ikzelf heb de game tijdens de Tokyo Game Show kunnen spelen en was toen onder indruk van de toffe sfeer en de schoonheid van de wijken waar je door heen loopt. Ook doen de Japanse voice actors zeer goed hun werk en is het zeer sfeervol.

Judgment

Waarom niet?

Net als bij de Yakuza-games is het behoorlijk Japan. Misschien nog wel meer dan bi de Yakuza-games, omdat er waarschijnlijk iets minder humor en absurditeit in zit. Dat moet je wel maar net liggen en daarom is het de vraag in hoeverre de game geschikt is voor het brede publiek.

Judgment moet in 2019 uitkomen en verschijnt dan op de PlayStation 4. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan ons overzicht hier. En voor een overzicht met alle Topgames van 2019 kun je hier terecht.

Reageer op artikel:
Topgames van 2019: Judgment
Sluiten