Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 5 januari 2019

Topgames van 2019: Metro Exodus

Traditiegetrouw kijken we in de eerste maand van het nieuwe jaar vooruit op hetgeen wat er komen gaat. Bij de games doen we dat doormiddel van een rijtje aan topgames te bespreken. Games waarvan we de verwachting hebben dat de titel straks de moeite waard gaat zijn. Kom regelmatig terug om te kijken welke titels we bespreken om zo ook op de hoogte te zijn van wat er uitkomt.

Wat is Metro Exodus?

Metro Exodus is het derde deel uit de Metro-serie. Deze reeks speelt zich af in de metrostelsels van Moskou nadat de wereld verstrikt is geraakt in een nucleaire oorlog. De metro lijkt de enige plek te zijn waar leven mogelijk is. Aan de oppervlakte krijg je namelijk te maken met ijsvlaktes en gemuteerde beesten die het op jou hebben gemunt.

Metro Exodus

Metro Exodus speelt zich af in het jaar 2036, een paar jaar nadat het origineel begon. Andermaal ga je aan de slag met het hoofdpersonage Artyom. Het gaat niet al te best met hem en het is aan hem om te vluchten. In Metro Exodus reis je naar het Oosten, waarbij je hoopt dat daar een beter leven is op te bouwen. Die reis is niet zonder gevaar. Gelukkig weet Artyom van wanten en kan hij met zijn wapens er flink op los knallen.

Metro Exodus

Maar Metro Exodus wil meer zijn dan dat. Het is een game die draait om een combinatie tussen verhaal, actie, stealth, verkenning en survivalhorror. Ook zul je in de game regelmatig keuzes moeten maken die gevolgen hebben voor de uitkomst van de game.

Waarom wel?

De eerste twee Metro-games waren tof qua sfeer en setting. Hoewel er genoeg ruimte was geweest om voor het derde deel veilig in de metro te blijven, is het wel mooi om te zien dat de ontwikkelaar durft iets anders te doen. Afgaande op de trailer en beelden ziet de wereld buiten de metro-stelsels er erg tof uit. Het is allemaal iets minder depressief en daardoor wellicht geschikt voor een grotere doelgroep.

Metro Exodus

Waarom niet?

Het lijkt er op dat de ontwikkelaar wel heel veel hooi op de vork neemt. In het verleden is gebleken dat dat niet altijd het meest verstandige is. Ook is het de vraag in hoeverre de opzet van een grote open wereld goed uitpakt. Is het nog wel een echte Metro-game? Daarmee bedoel ik of de elementen die de twee voorgaande games zo goed maakten nog wel voldoende aanwezig zijn.

Metro Exodus

Metro Exodus komt op 15 februari uit en verschijnt dan op de PlayStation 4, pc en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan ons overzicht hier. En voor een overzicht met alle Topgames van 2019 kun je hier terecht.

Reageer op artikel:
Topgames van 2019: Metro Exodus
Sluiten