Topgames van 2020: Final Fantasy Crystal Chronicles

Het begin van 2020 wordt redelijk getypeerd door games die al eerder zijn uitgebracht in een nieuw jasje. Final Fantasy Crystal Chronicles is daar een goed voorbeeld van. Deze game kwam oorspronkelijk in 2003 uit op de GameCube. Het was toen een nogal een aparte game. Dit jaar krijgt de game een tweede kans.

Wat is Final Fantasy Crystal Chronicles?

Final Fantasy Crystal Chronicles is een game die zich afspeelt in een wereld die verschillende kenmerken uit de Final Fantasy-reeks kent, maar tegelijkertijd ook heel anders is dan dat je gewend bent. Oorspronkelijk was het een game die je speelde met een GameCube en Game Boy Advance. Die laatste koppelde je aan de GameCube en kon je op die manier de handheld als controller gebruiken. Op jouw scherm zag je dan bepaalde informatie die handig was om bij te houden, waardoor op de televisie meer ruimte was voor de actie. Ook kon je op die manier makkelijk je inventory bijhouden zonder dat je op start hoefde te drukken.

Samenwerken is belangrijk (Bron: Square Enix)

De nieuwe versie van Final Fantasy Crystal Chronicles kent zo’n gekke koppeling niet. Je ziet nu alles op een groot scherm wanneer je het op de spelcomputer speelt. Daarnaast is er ook een versie voor de smartphones en iPad, waarbij je waarschijnlijk makkelijk samen kunt spelen via een draadloze verbinding.

Qua verhaal ben jij in Final Fantasy Crystal Chronicles onderdeel van een karavaan dat rondreist over de wereld om op zoek te gaan naar myrrh. Dit goedje is nodig om de wereld te beschermen van het kwaad in de vorm van het dodelijke gas miasma. Binnen jouw karavaan heb je een baken die dat gas op afstand houdt. Het is zaak om dat telkens te verplaatsen, terwijl je ook nog moet afrekenen met diverse vijanden die het op je gemunt hebben. Het is daarmee een game waarbij je heel wat obstakels moet overwinnen.

Waarom wel?

Final Fantasy Crystal Chronicles is een game met twee gezichten. De kans is groot dat je hem nooit hebt gespeeld en op die manier heb je nu een goede mogelijkheid om de game voor het eerst te ervaren. En als je de game wel hebt gespeeld samen met vrienden, dan weet je hoe leuk het meer dan vijftien jaar geleden was. Dat zijn redenen om de game in huis te halen.

Pas op voor de gevaarlijke mist (Bron: Square Enix)

Waarom niet?

Tegelijkertijd vraag ik me ook af in hoeverre deze game in 2020 nog de moeite waard is om te spelen. Destijds voelde de game qua gameplay al wat verouderd aan en dat lijkt ondanks een nieuw likje verf niet heel erg zijn veranderd. Ook is het maar de vraag in hoeverre de game leuk is wanneer je niet met vier man op de bank zit te spelen.

Final Fantasy Crystal Chronicles verschijnt op 23 januari en is dan beschikbaar voor de PlayStation 4, Nintendo Switch, iPhone, Android en iPad. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Topgames van 2020: Final Fantasy Crystal Chronicles
Sluiten