Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 28 sep 2018

Torrentverkeer groeit weer in Europa (en dit is waarom)

Sinds een aantal jaren is het steeds makkelijker om films en series te streamen. Diensten als Netflix en Pathé Thuis bieden voor een lage prijs een gigantisch aanbod. De software staat meestal al standaard op je televisie of console. Torrenten wordt daarmee steeds minder de moeite waard.

Torrentverkeer neemt weer toe

Je doet het dan maar met het aanbod, in plaats van specifieke films op het internet binnen te harken, illegaal. Dat zagen we ook gebeuren tussen 2011 en 2015: naar mate streaming meer de norm werd, daalde het torrentverkeer in Europa.

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder, en ziet de markt er heel anders uit. Het is fragmentatie wat de klok slaat. Elke aanbieder heeft of komt met een eigen streamingdienst, en dat gaat de komende jaren alleen maar erger worden.

Dat zie je ook terug in het torrentverkeer. Dat neemt namelijk weer toe, zo concludeert het Canadese Sandvine, een bedrijf voor breedbandbeheer. Sandvine concludeert dat consumenten vaker hun heil zoeken in torrents nu het aanbod steeds dunner uitgesmeerd wordt over alle beschikbare diensten.

Torrent europa

De daling na 2011 was significant: in 2011 bestond de uploadbandbreedte in Europa voor zestig procent uit torrents. in 2015 was dat gedaald tot 21 procent. Een flinke klap dus. Ondertussen bedraagt dat percentage echter alweer 32 procent, zo blijkt uit het onderzoek van Sandvine.

Distributie beperkt

Daarvoor baseert het bedrijf zich op Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In die markten zijn veel series die exclusief op de Amerikaanse televisie worden uitgezonden slecht verkrijgbaar. Sandvine wijst daarbij op de beperkte internationale distributie als een drijfveer achter de stijging.

Op het internet worden die producties de hemel in geprezen en gepromoot, op sites waar ook Europese consumenten komen. Maar ja, via de legale wegen zijn die series en films dan vaak ofwel niet beschikbaar, of pas veel later. Voor het complete rapport van Sandvine kun je hier terecht.

Reageer op artikel:
Torrentverkeer groeit weer in Europa (en dit is waarom)
Sluiten