Toshiba gooit na 35 jaar de handdoek in de ring en stapt uit laptopmarkt

Toshiba heeft besloten de laptopmarkt te verlaten. Dat heeft het bedrijf vorige week besloten; er komen dus geen nieuwe laptops meer aan. Daarmee is een periode van ruim 35 jaar afgesloten voor de fabrikant. Het overgebleven deel dat verantwoordelijk was voor computers is onlangs verkocht aan Sharp.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Toshiba een deel van zijn pc-tak verkoopt. Twee jaar geleden verkocht het bedrijf namelijk al meer dan tachtig procent van het onderdeel van de fabrikant dat verantwoordelijk was voor het maken van computers. Ook toen was Sharp de uitgekozen handelspartner; dat leverde toen een bedrag op van 36 miljoen dollar (dat is nu omgerekend meer dan dertig miljoen euro). Sharp voerde toen ook de verandering door dat de divisie voortaan Dynabook genoemd zou worden. Dat was niet de enige veranderingen waar het bedrijf verantwoordelijk voor was.

Toshiba 4K Smart TV Lidl
Toshiba maakt ook andere producten, zoals tv’s. (Afbeelding: Lidl)

Toshiba verkoopt computertak aan Sharp

Sharp maakte namelijk in juni gebruik van zijn rechten en besloot de overige 19,1 procent van de pc-tak Toshiba ook over te nemen. Begin augustus bracht Toshiba toen een statement uit, waarin vermeld stond dat Dynabook nu helemaal onderdeel is van Sharp.

Toshiba bracht in 1985 zijn eerste laptop uit: de T1100. Het gevaarte beschikte over interne, oplaadbare batterijen, een 3,5″-floppydisk en maar liefst 256K aan werkgeheugen. Aanvankelijk waren hooggeplaatste medewerkers niet zeker over de kans van slagen van de ‘draagbare computer’, maar uiteindelijk werd er toch groen licht voor gegeven. De eerste modellen werden destijds voor 2000 dollar (ongeveer 1700 euro nu) verkocht.

Deze beslissing heeft er voor gezorgd dat Toshiba in de jaren negentig en nul behoorde tot de top van pc-fabrikanten. Maar er kwamen steeds meer spelers bij die allemaal ongeveer hetzelfde product aanboden, zonder echt unieke features, waardoor de fabrikant al snel populariteit verloor. In 2011 verkocht het bedrijf bijvoorbeeld nog 17,7 miljoen pc’s, terwijl dat in 2017 teruggelopen was tot 1,4 miljoen stuks.

Toshiba

Reageer op artikel:
Toshiba gooit na 35 jaar de handdoek in de ring en stapt uit laptopmarkt
Sluiten