Barry Kraakman
Barry Kraakman 3 jul 2015

Tour de France 2015: op deze fietsen win jij de Tour

De Tour de France staat voor de deur. Met de start in Utrecht komt de Tour dichterbij dan ooit en is het dé kans voor Nederlandse wielerfans om het fenomeen van dichtbij te bekijken. En met een tijdrit die ideaal lijkt voor ‘onze’ Tom Dumoulin zou een Nederlandse gele trui de Nederlandse start perfecter dan ooit maken. Het materiaal is echter net zo belangrijk als het persoon dat op de fiets zit. Voor ons de aanleiding om de fietswereld in te duiken en de vier mooiste/beste/meest technische hoogstandjes van fietsen toe te lichten.

Pinarello Dogma F8

Team Sky rijdt ten opzichte van vorig jaar op een ongewijzigde fiets: de Pinarello Dogma F8. De fiets heeft, naast goede looks, een ontzettend goede aerodynamica. Het ontwerp is tot stand gekomen in een samenwerking met autofabrikant Jaguar. Dit resulteerde in een fiets die 47 procent meer aerodynamisch is als het voorgaande model. Een eigenschap waar zowel op vlakke, stijgende als dalende wegen profijt uit kan worden gehaald. Zal Chris Froome z’n tweede Tour winnen dankzij deze fiets?

Specialized S-Works Venge ViAS

Pinarello heeft met haar testen in de windtunnel toon gezet voor andere merken. Een paar weken geleden presenteerde Specialized hun nieuwste model, waar aerodynamica bepalend was voor het uiteindelijke design. De Specialized S-Works Venge ViAS is het model waar fietsers van onder andere team Astana, Etixx-Quick Step en Tinkoff-Saxo over zullen beschikken. Kenmerkend van dit model is het stuur, dat een opvallende kronkel heeft. Daarnaast zijn de remklauwen opnieuw gepositioneerd zodat deze zo min mogelijk wind vangen. De voorste klauw is achter de voorvork geplaatst en de achterste klauw zit een stuk lager dan bij normale racefietsen het geval is. Misschien helpt dit millimeterwerk Sagan of Cavendish wel aan een etappezege.

Trek Madone

Dé fiets voor Trek Factory Cycling (natuurlijk). De Trek Madone heeft veel weg van de Specialized S-Works Venge, al is ‘t frame ietwat hoekiger. Het stuur van de Madone is óók opvallend, maar om de tegengestelde reden; waar de Specialized een opvallende kromming heeft is die van Trek opvallend recht. Deze fiets lijkt echter als enige aero-model mee te kunnen over de cobbles van etappe vier: hij beschikt over de Trek’s IsoSpeed, een schanier-achtige bevestiging van de achtervork die de ergste schokken opvangt. Deze optie gaat iets ten koste van de stijfheid van het hele frame, maar zorgt er voor dat oneffenheden in het wegdek niet ten koste gaan van het trapritme van de renner. Wij hopen dat deze fiets Bauke Mollema, Nederlander én de kopman van Trek, de top vijf gaat halen met behulp van dit technische hoogstandje.

Lapierre Xelius SL

De Lapierre Xelius SL is de fiets waar de Franse natie hun hoop op moet vestigen. Thibaut Pinot, afgelopen jaar derde in la Grande Boucle, zal de komende drie weken op deze fiets doorbrengen in het gevecht om een plaats in de top drie. Het model waar FDJ op rijdt wint geen schoonheidsprijs, maar heeft een verbeterd en verlaagd zwaartepunt. Dit moet bergop én -af voor een betere handling zorgen. Vooral in de afdalingen valt er nog tijd te winnen voor Pinot.

Krijg jij geen genoeg van fietsen? Neem dan een kijkje naar onze andere fiets-artikelen.

Reageer op artikel:
Tour de France 2015: op deze fietsen win jij de Tour
Sluiten