Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 22 nov 2017

Toyota wil flink op autonome auto’s inzetten, onder een grote voorwaarde

Iedere automaker lijkt tegenwoordig bezig te zijn met elektrische auto’s en in het bijzonder elektrische zelfrijdende auto’s. Op het moment is de regelgeving en het systeem nog niet in plaats om auto’s 100 procent zelf op openbare wegen te laten rijden, maar het zit er wel steeds meer aan te komen. Toyota lijkt het extra voorzichtig aan te willen pakken en wil pas een autonome auto op de weg zetten wanneer er geen enkele kans is dat deze een verkeersongeluk veroorzaakt.

Definitie autonomie niveau 3 is vaag

Veel huidige auto’s zitten op niveau 3 wat betreft autonomie, wat betekent dat ze sommige dingen van je over kunnen nemen onder bepaalde omstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld bij sommige van de rijhulpsystemen even je handen van het stuur afhalen wanneer je op de snelweg bent. Je kunt echter altijd weer ingrijpen op het moment dat je de auto niet helemaal meer vertrouwt. Toyota zou de definitie van niveau 3 autonomie echter wat te vaag vinden om het een prioriteit voor het bedrijf te maken.

Toyota Prius

Toyota komt binnenkort met autonomie niveau 2 en 4

In 2020 is Toyota van plan om niveau 2 auto’s op de weg te zetten, welke uitgerust zullen zijn met Highway Teammate. Deze  feature zal verschillende rijtaken kunnen overnemen, zoals het invoegen op rijstroken of veranderen van rijbaan op de snelweg. Iets later zouden we Toyota’s met een autonomie van niveau 4 moeten zien verschijnen met de zogenaamde Urban Teammate feature.

Veiligheid boven alles

Gill Pratt, hoofd van het Toyota Research Institute geeft aan dat het doel van de automaker is om auto’s te maken, die nooit verantwoordelijk zullen zijn voor een ongeluk.  Ongeacht wat de bestuurder doet. De eerste focus blijft uiteindelijk de veiligheid. Dit is een nobel streven, waar iedere automaker mee bezig zou moeten zijn. Ongelukken kun je echter misschien nooit helemaal uitsluiten, aangezien er altijd nog mensen in het spel zijn die onvoorspelbaar kunnen zijn.

Voordat Toyota met volledig zelfrijdende auto’s komt, zullen we het moeten doen met het huidige aanbod. De Toyota Yaris is een compacte auto, die toch veel in zijn mars heeft. Bekijk hier wat de vijf redenen zijn om wel of niet voor de auto te gaan.

Jalopnik

Reageer op artikel:
Toyota wil flink op autonome auto’s inzetten, onder een grote voorwaarde
Sluiten