Train je geheugen: met deze tips vergeet jij niets meer!

Bij WANT zijn we cracks op het gebied van de MAX Geheugentrainer. ’s Ochtends zetten we het journaal op en verliezen we bij de tweede herhaling onze aandacht. Daarna even met een half oog gluren naar Olga Commandeur (wat ziet ze er goed uit!), waarna we steevast vergeten te zappen. Noem het maar een voordeel (of nadeel) van het freelancersbestaan. Er zijn prettigere manieren om dingen beter te onthouden! Hieronder vatten we er een paar voor je samen.

Het ‘Geheugenpaleis’

Deze term werd populair door de serie Sherlock, met Benedict Cumberbatch. In de praktijk werkt dit iets anders! Deze techniek gaat er van uit dat ons ruimtelijk geheugen efficiënter werkt dan het onthouden van een lijstje.
Als je boodschappen gaat doen, stel je dan een huis voor met verschillende kamers.

Elk artikel dat je nodig hebt, wijs je toe aan een bepaalde ruimte in dat huis, waarna je in gedachten het hele rijtje af gaat. Heb je koffie, een stokbrood en sigaretten nodig? Stel je dan bijvoorbeeld voor dat je in de voortuin staat, waar je buurman een kopje zit te drinken. In de gang staat je schoonmoeder te majoretten met een stokbrood, en in de woonkamer rookt een cavia een sigaret. Door opmerkelijke situaties aan een bekende omgeving te koppelen, kun je ze goed onthouden! Als je dit regelmatig doet, wordt het steeds makkelijker.

Maak een mentaal plaatje

Misschien ben je geneigd om je sleutels en phone af en toe te laten slingeren. Juist die gedachteloosheid zorgt er voor dat je ze vaak kwijt bent. Als je jezelf aanleert om je spullen bewust ergens neer te leggen, onthoud je de locatie een stuk beter.

Let op het oppervlak waar je je sleutels neerlegt, of leg ze bij een opvallend voorwerp in de buurt. Waar liggen ze? Oh ja, naast de vaas!

Emoties helpen je geheugen

Een emotionele band met een voorwerp, zorgt ervoor dat je beter onthoudt waar het is. Wat je kunt proberen is om voorwerpen aan herinneringen te linken. Hang bijvoorbeeld een leuke foto aan je sleutelbos.

Ezelsbruggetjes

Afkortingen en acroniemen zijn een handige manier om iets te onthouden. In het Engels gebruikt men de fictieve naam ‘Roy G. Biv’ om de kleuren van de regenboog te onthouden. In het Nederlands is ‘Tv-tas’, voor de bewoonde Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog) een bekende. Probeer je boodschappenlijstje eens te veranderen in zo’n acroniem!

Context is handig!

Een achternaam is vaak precies dat: een naam. Een verzameling letters, die verwijst naar een beroep, een plaats, enz. Als je een achternaam niet als een los woord onthoudt, maar als begrip, wordt het makkelijker ‘m te onthouden. Je weet meestal wat een achternaam aangeeft, dus probeer de persoon aan dit begrip te koppelen. De achternaam Bakker is een stuk makkelijker te onthouden als je aan iemand denkt die brood maakt. Op deze manier koppel je nieuwe en oude informatie met elkaar.

Kun je uit de voeten met deze tips? Of heb je het opgegeven, en heb je liever wat extra geheugen op je iPhone? Laat het weten! Loeren wij nog even naar Olga.

Reageer op artikel:
Train je geheugen: met deze tips vergeet jij niets meer!
Sluiten