Trainen 2.0! Nederlands elftal gebruikt Google Glass en Oculus Rift voor betere prestaties

Het Nederlands Elftal hoopt over een maand uiteraard te schitteren tijdens de Wereldkampioenschappen in Brazilië. Om hiervoor te zorgen heeft de KNVB de armen ineen geslagen met het Nederlandse bedrijf Triple IT. Ze willen namelijk met behulp van digitale innovatie de prestaties van de spelers verbeteren. Daarnaast onderzoeken ze hiermee direct of interactieve technologie kan bijdragen aan de voetbalsport.

Voor de Google Glass is een speciale videoanalyse-app ontwikkeld waarmee je tijdens de training realtime videobeelden van bepaalde situaties kunt (her)bekijken. Normaal gesproken worden opnames achteraf geanalyseerd, maar hiermee kan de trainer sneller schakelen en effectief inspelen op spelersacties.

 
Maar niet alleen Google Glass wordt ingezet. Ook de ondertussen beroemde VR-bril Oculus Rift wordt tijdens trainingen ingezet. Voor deze bril wordt een interactieve simulatie- en analysetool ontwikkeld waarmee spelsituaties oneindig kunnen worden herbeleefd. Een speler kruipt met de bril in de huid van een andere speler op het speelveld, op elke gewenste positie. Was er bijvoorbeeld een actie waarop Sneijder Robin van Persie niet goed bediend kan Sneijder via de VR-bril terugkijken hoe van Persie zich over het veld bewoog en leren hoe hij Robin beter kan bedienen. Dat kan ook door alternatieve acties te simuleren en daarmee wordt dus op interactieve wijze het spel verbeterd. “Zoals Benjamin Franklin onderstreept; to involve is to learn,” aldus Ben van der Burg, Commercieel Directeur bij Triple IT.

Reageer op artikel:
Trainen 2.0! Nederlands elftal gebruikt Google Glass en Oculus Rift voor betere prestaties
Sluiten