Ilona Braam
Ilona Braam Smart Home 13 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

It’s a bed! It’s a fish! Nee, het is de transformerende Exocet stoel

Iedereen wil meer waar voor zijn geld en hier speelt de ontwerper Stéphane Leathead uit Montreal naadloos op in. Wanneer je zijn Exocet stoel koopt, krijg je namelijk veel meer dan alleen een stoel. Het designer stuk kan in allerlei verschillende vormen worden gebogen en op deze manier aangepast worden aan de behoeften van de gebruiker. Ook in een steeds veranderend interieur kan de Exocet makkelijk meegaan.

Roterende latten rondom een cilinder

De Exocet bestaat in principe uit twee gebogen sets van latten, welke roteren om een cilinder in het midden. Door de rotatiemogelijkheid kan de stoel in variërende posities worden geplaatst. Om de stoel van positie te doen veranderen kan met een handvat de druk, welke op de stoel staat, verminderd worden. Nadat een nieuwe configuratie is gekozen, kan met het handvat alles weer stevig vast worden gezet.

Exocet

Minimalistisch design Exocet

De roterende delen zijn gemaakt  van hout en bestaan uit een netwerk van achter elkaar geplaatste latten. Dit geeft de stoel een futuristische look, welke ondanks de vele latten toch minimalistisch aandoet. Exocet is een limited edition stoel, welke beschikbaar is in verschillende afwerkingen zoals wit eikenhout, walnoot, kersenhout, Mozambique en esdoorn.

Exocet

Uitdagingen

Ontwerper Leathead geeft aan dat de latten het cruciale element van de stoel vormen. Deze moesten dusdanig ontworpen worden, dat ze maximaal comfort kunnen bieden in verschillende posities. Daarna was één van de grootste uitdagingen van het ontwerp de wrijving zoveel mogelijk te minimaliseren. Ook moesten de juiste materialen worden gevonden voor de cylinder en het handvat, zodat deze bestand zijn tegen veelvuldig gebruik.

Design prijs

In 2015 deed Exocet mee aan de A’Design Award & Competition en liep weg met goud. Op het moment is Designarium, het bedrijf waar Stéphane Leathead de creative director is, bezig met een patentaanvraag voor het Exocet ontwerp.

Multifunctionele meubels lijken de laatste tijd steeds populairder te worden. Naast de Exocet stoel is de Slot Sofa van Matthew Pauk ook heel handig in de woonkamer. Voor in de studeerkamer is de Milk Desk het multifunctionele bureau, waar iedereen aan wil werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
It’s a bed! It’s a fish! Nee, het is de transformerende Exocet stoel
Sluiten