Milton Broen
Milton Broen 4 nov 2015

Transparant ‘aluminium’ is nu werkelijkheid; zo ziet de toekomst met dit materiaal eruit

Als we naar science fiction films kijken dan kom je vaak gadgets tegen die doorzichtig zijn. Zo wordt er een beeld van de toekomst geschept dat we dan materialen zullen toepassen welke transparant zijn. Die toekomst staat nu voor de deur met transparant ‘aluminium’! Wij duiken in deze toekomst en stellen hoe gadgets eruit zullen zien die transparant aluminium gebruiken.

Wat houdt transparant aluminium in?

Onderzoekers van het US Naval Research Laboratory onderzoeken al ongeveer tien jaar hoe ze een transparant materiaal kunnen maken welke vergelijkbare eigenschappen heeft als aluminium, maar dan transparant is. Ze hebben nu een manier gevonden die dit mogelijk maakt. Als je de poedervorm van magnesium aluminaat onder extreme hitte samenperst ontstaat er een mineraal dat lijkt op glasachtig aluminium. Het materiaal gaat gebukt onder de naam spinel en is harder en sterker dan glas. Hiermee lijkt het meer op aluminium dan glas, wow!

Wat hebben wij eraan?

Het klinkt interessant, maar wat hebben we nu daadwerkelijk aan transparant aluminium? Waar het materiaal voor nu nog redelijk duur is, zijn de mogelijkheden in de toekomst met dit materiaal wel weer een stuk toegenomen. Wij durven onze pijlen wel op de toekomst te richten en kijken naar hoe dit materiaal een aantal gadgets drastisch zou kunnen veranderen. Dit hoeft geen werkelijkheid te worden maar hoe tof zou het zijn als transparant aluminium deze gadgets en apparaten op deze manier tot een hoger niveau zou tillen? Het is mogelijk!

Doorzichtig vliegtuig

Het nieuwe materiaal is een goede ontwikkelingen voor vliegtuigmaatschappijen. Nu kent een vliegtuig nog ramen, welke de stevigheid uit constructies weghalen. Dit materiaal maakt het overbodig. Want hoe tof zou het zijn als we straks in doorzichtige vliegtuigen worden vervoerd zonder dat het ten koste gaat van je veiligheid.

Cola of een biertje drinken uit een doorzichtig blikje

Blikjes worden van aluminium gemaakt. Hoe tof is het als je direct kunt zien wat er in een blikje zit? En natuurlijk heb je dan genoeg creatievelingen die hiermee gaan spelen en met gave designs je hele drinkervaring naar een hoger niveau tillen! Laat maar komen, die doorzichtige blikjes.

Transparante smartphones, computers en smartwatches

Veel van onze elektronische apparatuur is van aluminium gemaakt. Wij denken dat het een awesome effect gaat geven als jij een doorzichtige smartwatch om je pols hebt of een transparante smartphone in je zak hebt zitten. Zo zie je letterlijk het hele apparaat draaien voor jou.

Doorschijnende auto

Dit is in sommige gevallen tof. Want waar jij een oude auto hebt waarvan de motor er bijvoorbeeld niet uitziet, dan wil je niet zo graag dat mensen onder je kap kunnen kijken. Heb jij echter een gave bolide met een motor waar je u tegen zegt dan is het toch ook wel zo fijn als je dit met de wereld kunt delen. Een beetje indruk maken op de rest met je wagen mag toch wel!

Een lift zonder vloer

Ok, dit is voor sommigen meer een nachtmerrie dan gaaf, maar ons zou het wel bevallen. Want stel dat je in een lift stapt waar de vloer doorschijnend van is. Je kunt hier ten eerste originele dingen mee doen, zoals de gehele binnenkant van de liftschaft decoreren. Maar dit is ten tweede ook tof aangezien je jezelf letterlijk ziet afdalen en de etages voorbij ziet schieten. Ben jij echter ietwat huiverig voor de lift? Dan is dit dé reden om nooit meer de lift in te stappen.

Doorzichtige keukengerei

Hoe vet zou het zijn als jij een keuken hebt waarbij al het materiaal doorschijnend is. Zo kun je denken aan een pan die je op het vuur zet waarbij je letterlijk de vlammen van onder aan je pan ziet likken. Of een mes die door de ingrediënten heen snijdt en waardoor je de toffe illusie krijgt alsof dit vanzelf gaat. Ook water het koken van water zal nooit meer hetzelfde zijn! Tof!

Transparant huisapparatuur

Vind jij het ook zo vervelend dat je je koelkast eerst moet opentrekken voordat je erin kunt kijken? Dat is met doorzichtig aluminium verleden tijd! Maar ook de verwarming waar water doorheen gutst en de vaatwasser zal nooit meer hetzelfde zijn. Je ziet nu van alle huishoudelijke apparaten hoe het er van binnen aan toe gaat. Dat lijkt ons pas echt gaaf!

Conclusie

Waar we meteen enthousiast waren over de uitvinding van transparant aluminium zijn we dat na deze ideeën over ons leven van de toekomst met dit materiaal al helemaal. Waar de ontwikkeling van het materiaal nog in de kinderschoenen staat hopen we dat er snel producten worden ontwikkeld die van dit materiaal gebruik maken. Hoe gaaf zou het zijn als je met je doorzichtige smartphone aan het bellen bent in je doorzichtige auto terwijl je een doorzichtig vliegtuig net boven je ziet opstijgen? Inderdaad!

Handig

Hoe handig zou het zijn als straks ook in transparant aluminium zonnecellen zitten. Check hier alvast hoe dit in glas mogelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Transparant ‘aluminium’ is nu werkelijkheid; zo ziet de toekomst met dit materiaal eruit
Sluiten