Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 18 feb 2018

Travis Blue: Nederlandse startup ontwikkelt vertaalapparaat voor jongeren

De Rotterdamse startup Travis heeft als doel om ervoor te zorgen dat iedereen op aarde elkaar begrijpt en met elkaar kan communiceren. Om dit doel te bereiken kwam het bedrijf al eerder met het vertaalapparaat Travis de Tolk. Omdat de missie is om echt iedereen met elkaar te laten communiceren, kunnen we binnenkort ook de Travis Blue verwachten. Een nieuw vertaalapparaat, maar deze keer gericht op jongeren met een beperkt budget en een onbegrensde reislust.

Meer impact in ontwikkelingslanden

Met de Travis Blue wil de startup jongeren in staat stellen om de wereld te ontdekken, zonder dat ze tegengehouden worden door allerlei taalbarrières. Jongeren reizen steeds vaker af naar ontwikkelingslanden of conflictgebieden om daar vrijwilligerswerk te doen. Door taalbarrières te elimineren zouden deze jongeren mogelijk nog meer impact kunnen maken.

Travis Blue vertaalapparaat

Zestig meest gesproken talen

Het vertaalapparaat verstaat, vertaalt en spreekt de 60 meest gesproken talen op aarde. Hiervoor gebruikt de Travis Blue kunstmatige intelligentie en vertaalsoftware van vijftien verschillende partijen. Je kunt hierbij denken aan grotere bedrijven zoals Google en Microsoft, maar ook kleinere lokale partijen. Voor elke taalcombinatie kiest het apparaat zelf voor de software die de beste resultaten levert voor de specifieke situatie.

Wel app, maar niet nodig

De vertaalmachine is ook te gebruiken in combinatie met een app, maar dat is niet nodig. Travis probeert communicatie te bevorderen en friemelen met een smartphone zou een soepele communicatie misschien kunnen verhinderen.

Het is juist belangrijk om oogcontact te maken en ook te letten op non verbale communicatie, zoals handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. De microfoon van de Travis Blue zou overigens beter zijn dan die we in smartphones vinden, waardoor de soepele communicatie ook gewoon door kan gaan in bijvoorbeeld een lawaaierige kroeg.

Travis Blue vertaalapparaat

Vertaalapparaat en Bluetooth speaker

Als je even geen zin hebt in vertalen maar gewoon in Nederland bent, hoef je de vertaalmachine niet per se weg te leggen. Je kunt hem namelijk ook gewoon gebruiken als Bluetooth speaker om je favoriete tunes af te spelen.

Wanneer je hem wel gebruikt kun je hem trouwens gewoon toespreken om van taal te switchen.  De batterij gaat zo’n 12 uur mee, dus je kunt makkelijk de dag doorkomen met je vertaal-assistent. En als hij leeg is, kun je het natuurlijk ook zelf proberen. Oefening baart kunst.

Travis Blue helpt conflictgebieden

Travis lijkt een speciale interesse te hebben in conflictgebieden. Niet alleen probeert de startup door middel van het vertaalapparaat de impact van jongeren in deze gebieden te vergroten, maar vijf procent van de omzet wordt ook daadwerkelijk aan de stichting Paper Airplanes gedoneerd. Deze stichting zorgt ervoor dat mensen in conflictgebieden via Skype onderwijs kunnen volgen.

Bestellen via Indiegogo

We zeiden al dat de Travis Blue met een redelijke prijs komt, zodat ook jongeren het apparaat kunnen kopen en gebruiken. Via Indiegogo kun je het apparaat bestellen voor een early-bird prijs van 64 euro inclusief verzendkosten. Normaal gesproken kost hij 79 euro. Het apparaat is beschikbaar in de kleuren Electric Blue, Stone Grey en Ice White en als het goed is krijg je hem in juni thuisgestuurd. Net op tijd voor de zomervakantie.

Over vreemde talen hoef je je dus geen zorgen meer te maken, maar hoe zit het met je sixpack? Met deze vijf apps is ook dat op tijd geregeld, zodat je je abs op het strand kunt showen.

Reageer op artikel:
Travis Blue: Nederlandse startup ontwikkelt vertaalapparaat voor jongeren
Sluiten