Ilona Braam
Ilona Braam Tech 30 jun 2019

Huawei mag van Trump nu toch weer zakendoen met Amerikaanse bedrijven

Nog maar een paar weken geleden werd Huawei door de Trump administratie bestempeld als een grote bedreiging voor de nationale veiligheid in Amerika. Dit had uiteindelijk als gevolg dat het bedrijf onder andere niet meer aan Qualcomm’s chipsets en Google’s Android besturingssysteem kom komen voor zijn nieuwe smartphones en tablets. Nu lijkt het er echter op dat het tij weer aan het keren is. Trump heeft namelijk laten weten dat Amerikaanse bedrijven toch weer met Huawei in zee mogen.

Druk van China en chipmakers

Het lijkt wat wispelturig van de Amerikaanse president, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de verandering te maken met de huidige onderhandelingen met China omtrent de voortdurende handelsoorlog. Eerder deze week zou China nog hebben laten weten dat het opheffen van de sancties tegen Huawei een essentiële voorwaarde is voor elke handelsovereenkomst met de Amerika. Daarnaast zouden Amerikaanse chipmakers, waaronder Intel en Xilinx ook gelobbyd hebben om de restricties tegen Huawei te verzachten.

Huawei versus Trump Honor 20 Pro Google

Goed voor Amerikaanse bedrijven

Trump gaat niet in veel detail in op zijn uitspraak dat Amerikaanse bedrijven weer apparatuur aan Huawei mogen verkopen. Hij voegt er wel aan toe dat het om apparatuur gaat waarbij er geen problemen zijn met betrekking tot de nationale veiligheid. De president laat verder weten dat zijn beslissing te maken heeft met het voortbestaan van de Amerikaanse bedrijven. En inderdaad verdienen verschillende Amerikaanse bedrijven behoorlijk wat aan Huawei. Zo zou Huawei vorig jaar alleen al zo’n 11 miljard dollar hebben uitgegeven aan chips van Intel, Qualcomm en Micron.

Huawei nog steeds een veiligheidsrisico

Maar hoewel Trump de restricties tegen Huawei lijkt te willen verzachten, blijft hij erbij dat het Chinese bedrijf nog steeds een veiligheidsrisico met zich meebrengt in de ogen van de Amerikaanse overheid. De beslissing is dan ook nog niet officieel doorgevoerd. Mogelijk gebeurt dat pas wanneer de onderhandelingen met China wat verder gevorderd zijn. Voorlopig lijkt dat redelijk goed te gaan. Trump geeft aan een goede meeting met de Chinese president Xi te hebben gehad of in ieder geval zo goed als mogelijk was. Ze zouden redelijk wat dingen hebben besproken en op schema liggen.

Voor Huawei is het nog even afwachten op wanneer ze precies weer zaken mogen gaan doen met Amerika om de benodigde technologie voor hun apparaten te bemachtigen. Ze zouden er volgens de berichten echter nog even tegenaan kunnen. Voordat de ban officieel inging, zou het bedrijf namelijk een behoorlijke voorraad hebben ingeslagen van belangrijke componenten. Toch heeft de ban nu al grote consequenties gehad voor het bedrijf. Naar schatting zouden ze dit jaar 30 miljoen dollar minder verdienen dan verwacht en hun plan om Samsung van de troon te stoten als grootste smartphonemaker valt natuurlijk ook in het water. In de tussentijd lanceert Huawei overigens ondanks de ban toch nog drie nieuwe Android smartphones. Maak kennis met de Huawei Nova 5 serie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Android Authority

Reageer op artikel:
Huawei mag van Trump nu toch weer zakendoen met Amerikaanse bedrijven
Sluiten