Mark Hofman
Mark Hofman Tech 16 mei 2019

Trump zet eerste stap in Huawei-ban voor de VS

Dat de Verenigde Staten het niet zo heeft met Huawei is inmiddels lang en breed duidelijk. Van rechtszaken tot verbanningen en dreigementen naar landen die wel in zee gaan met het merk: het komt allemaal voorbij. Maar waar Huawei eerder deze week een anti-spionage regeling wilde tekenen, komt Trump nu met de eerste maatregel in het verbannen van het merk.

Trump zet eerste stap in Huawei-ban VS

CNBC meldt dat President Donald Trump een uitvoerend bevel heeft ondertekend, wat betekent dat het effectief direct van kracht is. Trump verklaart hiermee een nationale noodtoestand op het gebied van Technologie in de Verenigde Staten. In dit specifieke bevel wordt Huawei niet specifiek genoemd, maar gezien de ontwikkelingen en uitspraken van de laatste tijd kunnen we dat wel concluderen. De volgende stap van de President zou zomaar eens een definitieve ban voor Huawei producenten kunnen zijn. Terwijl dit op dit moment nog niet officieel is, ligt het wel in de lijn der verwachting.

Kortom: Trump heeft officieel de eerste stap gezet om het Chinese merk volledig uit de Verenigde Staten te verbannen. De grote vraag is vervolgens of het Verenigd Koninkrijk volgt. De regering van het land zet ook al enige tijd vraagtekens bij Huawei.

Huawei vs de Verenigde Staten

Huawei heeft zichzelf de afgelopen jaren niet alleen op de kaart gezet in de smartphone-markt, maar groeide ook uit tot een van de grootste merken op aarde. Waar Apple en Samsung qua verschepingen flink achteruit gingen in het eerste kwartaal van 2019, wist de Chinese producent wel flink te groeien. Huawei is onderweg om de grootste producent te worden, maar weet anno 2019 nog steeds geen voet te zetten in de Verenigde Staten. En dat heeft allemaal te maken met de regering van de VS.

Huawei popup camera P Smart Z

De Amerikaanse regering verdenkt Huawei ervan dat het spionage-software in hun producten heeft zitten. Zo zou de Chinese regering grip krijgen op de Westerse wereld en exact weten wat er speelt. Het resultaat van de verdenkingen, die niet op feiten gebaseerd zijn, is een flinke lading aan gezeik. Van rechtszaken tot aan het verbannen van de producten: het is een flinke strijd.

Huawei deed afgelopen week een stap naar voren om een anti-spionage regeling te ondertekenen. De producent wil hiermee laten zien dat het daadwerkelijk niets te verbergen heeft. Maar waar Huawei de regering tegemoet wil komen, gaat President Donald Trump juist compleet de andere kant op.

CNBC

Reageer op artikel:
Trump zet eerste stap in Huawei-ban voor de VS
Sluiten