Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 3 aug 2020

Trump wil TikTok verbieden, geeft wel groen licht voor overname Microsoft

Microsoft heeft bevestigd dat het echt in gesprek is met onder meer president Donald Trump om TikTok over te nemen in de Verenigde Staten. Dit is de eerste keer dat het grote softwarebedrijf erkend heeft te praten over de plannen voor een eventuele overname van de populaire videodeelapplicatie.

In de blogpost van Microsoft staat onder meer dat het bedrijf voornemens is snel te handelen en dat het blij is de zorgen van president Trump te adresseren. Zo wil het softwarebedrijf binnen nu en enkele weken al met moederbedrijf Bytedance om tafel zitten voor de gesprekken. De discussies over een overname duren niet langer dan zes weken; er is een soort deadline opgesteld van 15 september. Dan moet het allemaal geregeld zijn. De Amerikaanse tak van populaire videodeelapplicatie is dan dus mogelijk overgenomen en gecontroleerd op eventuele beveiligingsrisico’s. Ook wordt er gekeken naar economische mogelijkheden voor Amerika.

TikTok 2019
TikTok-video in de maak. (Afbeelding: AFP)

Microsoft in gesprek met Trump

Mochten de gesprekken eindigen in een gedeeltelijke overname, dan is Microsoft verantwoordelijk voor TikTok op de markten in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het is nog niet duidelijk of Microsoft echt een andere aanpak voor TikTok gaat hanteren, ten opzichte van markten in bijvoorbeeld Europa of Azië. Microsoft is overigens niet voornemens de overname alleen te doen; andere Amerikaanse bedrijven kunnen ook investeren en daarmee een klein aandeel vergaren.

President Trump dreigde afgelopen vrijdag nog met een ban voor TikTok in de Verenigde Staten. Dat zou afgelopen weekend gebeurd kunnen zijn, middels een presidentieel decreet. De eerste tekenen voor de mogelijke ban verschenen begin juli al, toen de minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, daar een opmerking over maakte. Pompeo gaf 7 juli aan dat de overheid kijkt naar mogelijkheden voor de ban.

Die ban wordt dan mogelijk gebaseerd op hetzelfde verhaal waar onder meer Huawei en ZTE last van hebben. Bytedance is een Chinees bedrijf met mogelijke banden met de Chinese overheid. Er zijn dus privacyzorgen en andere potentiële risico’s voor Amerikanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Microsoft

Reageer op artikel:
Trump wil TikTok verbieden, geeft wel groen licht voor overname Microsoft
Sluiten