Met dit slimme systeem heb je geen omkijken meer naar je tuin

Smart Home Maarten Verkoren 9 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Van alle seizoenen brengen we in de zomer de meeste tijd door in onze tuin (of op ons balkon). De planten zijn dan vaak op hun mooist. Toch kunnen we niet de hele zomer luieren in de zon, want dan houden we geen plantje meer over. Je voelt de bui al hangen? In de zomer moet die uit de gieter komen, of uit de sproeier. Heb je daar geen zin in, of wil je na je vakantie geen verwelkte tuin aantreffen? Dan is een slim bewateringssysteem iets voor jou. WANT houdt van luieren en knutselde aan een systeem dat slim en autonoom de tuin groen houdt. Lees onze bevindingen in dit artikel. 

Vorige zomer testten we al een slim besproeisysteem van Gardena. Dit systeem bestaat uit een sensor die de droogte meet, een computer die de watertoevoer reguleert en een hub die de weersomstandigheden in de gaten houdt. Gekoppeld aan een zwenksproeier houdt dit systeem al een jaar lang het gazon groen. 

De tuin onderhouden 2.0

Dit jaar gaan we een stapje verder. Want we hebben niet alleen een gazon, maar ook borders. Met planten, bloemen, struiken en kruiden. En om meteen nog maar een stap verder te gaan: we hebben ook tal van potten met planten. Om de lezers die geen tuin hebben, maar wel een balkon, niet in de steek te laten, bespreken we in dit artikel ook een systeem voor het besproeien van potten. Zelfs als je geen kraantje hebt.

Help je tuin de zomer door, ook als je op vakantie bent
Breid je kraan uit naar meerdere tap- en sproeipunten (Afbeelding: Gardena)

Maar we beginnen met de border in de tuin. De eerste vraag is: hoe kunnen we die bewateren, zonder er elke dag met een sproeier of gieter langs te lopen? Daarvoor bestaat een microdrip-systeem. Dit bestaat uit een lange zwarte slang met gaatjes waaruit gedoseerd water druppelt op de ondergrond. Klinkt goed, sign me up. Ik bestelde er een en legde hem uit door de border, tussen alle plantjes door. Vervolgens moest ik hem aansluiten op de kraan. Maar die was al bezet door de sproeicomputer en de daarop aangesloten zwenksproeier. 

Help je tuin de zomer door, ook als je op vakantie bent
Het microdrip-systeem bewatert de grond waar jij het wil (Afbeelding: Gardena)

Het verdelen van water in de tuin

Geen nood, Gardena’s website biedt een keur aan verloopstukken en uitbreidingen. Net als je bij een stopcontact extra stroompunten kunt scheppen door er een verlengsnoer met extra stopcontacten op aan te sluiten, kan je dat ook bij een kraan doen. We kozen voor een 4-weg-verdeler, die in feite de kraan uitbreidt naar vier kranen, met handige draaiknoppen om de kraantjes die je niet gebruikt, dicht te zetten. Op het eerste tappunt sloten we de besproeicomputer aan. Vandaar leidden we een gewone tuinslang richting het gazon en de border. 

Daar aangekomen, sloten we een Gardena waterverdeler automatic aan. Deze slimme hub is met name ideaal als de waterdruk onvoldoende is, om alle besproeiingsapparaten in de tuin gelijktijdig te gebruiken of wanneer men planten met verschillende waterbehoeften volautomatisch wil besproeien. Via de waterverdeler worden maximaal zes beplante oppervlakken automatisch en op de juiste manier bewaterd, de een na de ander.

Help je tuin de zomer door, ook als je op vakantie bent
Op de waterverdeler kun je maximaal zes slangen aansluiten (Afbeelding: Gardena)

De Smart Water Control gooit ’s ochtends heel vroeg de sluizen open, stuurt water naar de waterverdeler die om beurten het gazon besproeit en daarna het microdrip-systeem de border laat bewateren. Two down, one to go!

Een goede regenton voor in de tuin

Dan de potten. We bestelden het CityGardening-systeem. Het enige wat je hier nog bij nodig hebt, is een stopcontact en een ton met water. Een stopcontact hadden we, een ton nog niet. Een snelle zoektocht op internet leerde dat er heel veel verschillende tonnen zijn. Letterlijk allerlei soorten, materialen en maten. We besloten in eerste instantie voor een houten wijnvat te gaan, dat leek ons een mooie regenton. Een regenton als deze heeft bovendien verschillende voordelen en toepassingen.

Help je tuin de zomer door, ook als je op vakantie bent
De regenton kan wekenlang je potten bewateren (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Bij Rondomton werden we kundig geadviseerd en leerden we dat het verstandig is de regenton op een onderstel te zetten, zodat de bodem niet snel gaat rotten. Ook is het van belang je houten ton niet droog te laten vallen, omdat hij door de uitdroging kan gaan lekken. Aangezien we veel reizen, soms ook langere periodes, kozen we uiteindelijk voor de zekerheid toch voor kunststof. Gelukkig verkoopt de winkel ook mooie kunststof regentonnen die eruit zien als een houten wijnvat. Een goed compromis dus.

Afhankelijk van hoeveel je dagelijks moet bewateren en hoeveel dagen je weg bent, kun je uitrekenen wat de ideale inhoud zou moeten zijn. Wij bestelden deze, met een inhoud van 240 liter, compleet met deksel en kraantje. Als je wil, kun je ook je regenpijp aansluiten met een regentonvulautomaat op de ton, dan is het met recht een regenton en gebruik je optimaal het regenwater.

CityGardering Gardena
Het CityGardening-systeem is makkelijk in te stellen, zelfs als je geen kraan hebt (Afbeelding: Gardena)

De ideale hoeveelheid water

Waarom een ton van 240l? Dat zit zo. We maakten een rekensom met hoeveel liter er per dag uit de ton zou komen via het CityGardening-systeem en hoeveel dagen de ton zonder bijvullen kan (bijvoorbeeld als je drie weken op vakantie bent en er niemand is die de ton kan bijvullen). Dit hangt ervan af hoeveel planten je hebt in de tuin en dus hoeveel druppelaars er actief zijn.

Tevens is het van belang hoe vaak je bewatert en hoe lang. Dit is allemaal eenvoudig in te stellen via de bijgeleverde tijdschakelaar. Je kiest een schema, bijvoorbeeld elke vier uur zes minuten lang bewateren, of om de paar dagen, en van alles daar tussenin. 

Help je tuin de zomer door, ook als je op vakantie bent
Dit zat er in het pakket (Afbeelding: Gardena)

Het installeren en instellen ging soepel en snel. Vervolgens plaatsten we de waterpomp op de bodem van de volle regenton en sloten we de klok aan. Geen omkijken meer naar. Maar ja, we waren benieuwd en gingen toch elke keer even kijken of ie het wel deed natuurlijk. Begrijpelijk, echter niet nodig. De nieuwsgierigheid zakt weg en daarna laat je het los. En gaat het vanzelf. En nu tijd voor jezelf. Genieten, van een tuin die zichzelf bijhoudt. Alleen dat snoeien he… en dat onkruid wieden… kan dat niet ook vanzelf? 

Conclusie

Met onze steeds warmere, drogere lentes en zomers is het van belang dat je je tuin goed kunt bewateren, ook als je van huis bent. Met deze slimme producten van Gardena zijn we daar volledig in geslaagd, want dankzij de intelligentie wordt er alleen bewaterd wanneer dat nodig is. Ook op plekken waar geen wateraansluiting is, kun je met een regenton en een druppelsysteem-met-pomp de tuin meerdere weken achter elkaar nat houden. Kom maar op met dat mooie weer (en de vakantie)!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen