Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Home 15 jan 2018

Wil je een tv kopen? Dit is de ideale grootte ten opzichte van kijkafstand

Het is een behoorlijke opgave: een nieuwe tv kopen. Gevoelsmatig wil je de grootste tv kopen die je in de winkel kunt vinden. Groter is vaak beter, maar het is niet altijd even effectief. Het heeft te maken met de afstand waarop je naar het beeldscherm kijkt. Nu snappen wij dat je op een 62 inch tv FIFA 18 wil spelen met je maat, op anderhalve meter afstand, zodat je niks mist. Maar dit is niet de ideale manier om te genieten van een televisie.

Althans, als we naar de wijze heren en vrouwen van Samsung mogen luisteren. Zij hebben een goede regel: de afstand die je tot je tv zit, moet je vertalen naar inches. Vervolgens deel je deze afmeting door drie en dan kom je uit op de ideale afmeting van de televisie. Dus als je een tv wilt kopen, bedenk dan eerst wat de afstand is van jouw bank of stoel tot aan de tv. In kleinere huishoudens is het zodoende totaal niet mogelijk om een enorme tv te kopen. Voor het gemak een paar voorbeelden.

Tv kopen – 2 meter afstand

Stel dat je een kleine kamer hebt en bijvoorbeeld op twee meter afstand van je tv zit. Een situatie die je kunt bedenken in het geval van een slaapkamer of een studentenkamer. 2 meter vertaal je naar 78 inches. Wanneer je 78 door drieën deelt, dan kom je op 26 inch terecht. Dat mag je van ons wel naar boven afronden en een 32 inch tv kopen.

tv kopen

Tv kopen – 3 meter afstand

Drie meter is een afstand die voor redelijk wat woonkamers normaal is. Dit is dus zeg maar de meest gangbare opzet. 3 meter komt neer op 118 inch. Deel je 118 inch door drie en rond je het een beetje naar boven af, dan mag je een 40 inch televisie kopen.

tv kopen

Televisie kopen – 4 meter afstand

Wil je jezelf overtuigen om een grote tv te kopen, dan begint het leuk te worden wanneer je op 4 meter afstand zit. Een rekensommetje zorgt er voor dat je in deze situatie heel goed aan de slag kunt met een 52 inch tv. Die is er echter niet, dus laten we dit afronden naar een 55 inch tv.

tv kopen

Tv kopen – 5 meter afstand

Heb je écht grote huiskamer en zit je op vijf meter afstand van je tv? Dan heb je een goed excuus om een grote televisie te kopen. Het converteren geeft je de ruimte om een tv van 65 inch in huis te halen. Dus als je te maken hebt met een partner die niet veel ziet in een grote tv, meet dan even je huiskamer op en als je ver genoeg van de tv zit, dan kun je dit artikel als een goed excuus gebruiken. Succes!

tv kopen

Wil je echter nog iets mooiers? Dan is wellicht deze toffe beamer iets om in de gaten te houden.

Reageer op artikel:
Wil je een tv kopen? Dit is de ideale grootte ten opzichte van kijkafstand
Sluiten