Deze 10 Tweede Wereldoorlog-films moet je zien op Netflix en Amazon Prime

Het is bijna Bevrijdingsdag. Voor ons een reden om de beste films over de Tweede Wereldoorlog die deze week op televisie, Netflix en Amazon Prime zijn op een rijtje te zetten.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een abonnement op Netflix of Amazon Prime om te kijken wat hij of zij wil. Om het toch wat makkelijker tijdens Bevrijdingsdag en op elk ander moment wanneer jij een film over de Tweede Wereldoorlog wil zien, hebben wij jou al het zoekwerk bespaart. De volgende films zijn zeker het kijken waard.

Der Untergang

Der Untergang is natuurlijk een klassieker. De film uit 2004 laat zien hoe de laatste dagen van Adolf Hitler eruitzagen. Bruno Ganz, die vorig jaar op 78-jarige leeftijd overleed, zette de führer realistisch neer. Hij gaf zelf toe soms enkele seconden sympathie voor Hitler te voelen en was bang dat de film neonazi’s zou kunnen inspireren.

Te zien op: Netflix

Inglourious Basterds

Met Quentin Tarantino als regisseur en Brad Pitt in de hoofdrol moest de film wel een succes worden. En dat werd er ook, want Inglourious Basterds was goed voor een omzet van 320 miljoen dollar. In de film probeert een Joodse groep soldaten de Duitse leiders uit te schakelen.

Te zien op: Amazon Prime

Fury

Brad Pitt komt nog een keer in dit lijstje voor. Dit keer speelt hij de hoofdrol in Fury. In de film van regisseur David Ayer speelt Pitt tankcommandant Don ‘Wardaddy’ Collier. Samen met vier andere probeert hij met een tank de kern van het Derde Rijk binnen te dringen. Ze zijn echter ver in de minderheid.

Te zien op: Netflix

Saving Private Ryan

Wie een film zou moeten opnoemen over de Tweede Wereldoorlog, komt natuurlijk met Saving Private Ryan terecht. In de film van Steven Spielberg speelde Tom Hanks de rol van kapitein Millar. Nadat drie van de gebroeders Ryan gestorven zijn, mag de vierde (James) naar huis. Millar krijgt de opdracht om hem te vinden en ziet ondertussen hoe de oorlog er echt uitziet.

Te zien op: Netflix, Amazon Prime en RTL 7 op 4 mei 20:30 uur

The Way Back

The Way Back gaat over een groep gevangen die ontsnapt uit een Siberische gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op het boek The Long Walk waarin de Poolse Slawomir Rawicz zijn ontsnapping beschreef. Via de Gobiwoestijn en de Himalaya komen ze 6.400 meter later in India terecht. Rollen zijn er onder andere voor Jim Sturgess en Colin Farrell.

Te zien op: Netflix

The Pianist

In de film uit 2002 van Roman Polanski, gebaseerd op de gelijknamige memoires van Wladyslaw Szpilman. Szpilman is een pianist uit een rijke joodse familie. Ten tijden van de oorlog werd hij gedwongen om naar de getto te verhuizen. Zijn familie werd gedeporteerd naar een concentratiekamp, maar Wladyslaw weet te ontsnappen. Polanski laat zien hoe de pianist de jaren erna in de oorlog weet te overleven.

Te zien op: Amazon Prime

Unbroken

Unbroken laat de Tweede Wereldoorlog aan de andere kant van de wereld zien. Olympisch atleet Louis Zamperini wordt uit de lucht geschoten nadat hij piloot is geworden. Hij weet 47 dagen op zee in een raft te overleven, maar wordt uiteindelijk gevangengenomen door de Japanners. Vervolgens moet hij zien te overleven in een krijgsgevangenis.

Te zien op: Netflix

Riphagen

De enige Nederlandse titel in de lijst. In de film speelt Jeroen van Koningsbrugge oorlogsmisdadiger Andries Riphagen. De bokser wordt rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joden. Als hij een verzetsgroep verraadt, opent het verzet de jacht op hem.

Te zien op: Netflix en NPO Start

Playing for Time

Deze film is wellicht een van de oudste uit de lijst, maar zeker niet de minste. De film sleepte in 1980 vier Emmy’s in de wacht. In Playing for Time speelt Vanessa Redgave een gevangene in concentratiekamp Auschwitz. Doordat ze in het kamp mee kan doen in een zanggroep die zingt voor de nazi’s ontkomt ze aan de gaskamer. Het levert echter grote vraagtekens op bij haar geweten.

Te zien op: Netflix

The Man in the High Castle

The Man in the High Castle is een vreemde eend in de bijt en niet alleen omdat het een serie is in plaats van een film. Deze serie op Amazon Prime is gebaseerd op de roman van Philip K. Dick. Hierin wordt een beeld geschetst hoe de wereld er nu uit zou zien als de nazi’s de oorlog zouden hebben gewonnen en Amerika wordt overheerst wordt door de Duitsers en Japanners. De serie heeft vier seizoen en is met een 8,0 goed ontvangen op IMDb.

Te zien op: Amazon Prime

Netflix? Of toch Amazon Prime?

Zoals je ziet zijn de verschillende films en serie zowel of op Amazon Prime of op Netflix te zien. Het kan dan ook lastig kiezen zijn om een keuze te maken tussen de twee. Wil je weten welke streamingsdienst het best bij jou past? Wij hebben de voordelen Netflix en Amazon Prime op een rijtje gezet!

Reageer op artikel:
Deze 10 Tweede Wereldoorlog-films moet je zien op Netflix en Amazon Prime
Sluiten