Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Rides 3 okt 2021

Tweedehands elektrische auto: 5 van de beste opties in 2021

Nu er steeds meer verschillende elektrische auto’s op de markt verschijnen is ook het aandeel van ‘goedkope’ exemplaren steeds groter. Toch blijft de aanschaf van een auto, elektrisch of niet, altijd een grote aankoop.

De markt van tweedehands elektrische auto’s was een paar jaar geleden heel klein. Gelukkig groeit ook die markt mee met de groeiende vraag naar tweedehands opties. Een tweedehands elektrische auto kopen is in essentie hetzelfde de aanschaf van iedere andere tweedehands auto. Het grote voordeel blijft natuurlijk dat een occasion een stuk goedkoper is dan een volledig nieuwe auto. Het heeft nog veel meer voordelen. Hier vijf van de beste elektrische auto’s om in 2021 als occasion te kopen.

Luxe tweedehands elektrische auto: Tesla Model S (2014 en nieuwer)

De auto’s van Tesla zijn tot op heden eigenlijk alleen toegankelijk voor wie aardig wat te besteden heeft. Nee: voor wie veel te besteden heeft. Zo kost een nieuwe Model 3 elektrische auto zo’n 93.000 euro. Deze auto is al een aantal jaar op de markt maar gaat nog steeds goed mee. Dat geldt ook voor de eerste versies uit 2014 en de jaren daarna. Dat maakt het een goede optie voor wie een tweedehands elektrische auto zoekt.

Tesla update de software in de auto’s zo nu en dan en blijft ook ongetwijfeld nieuwe versies van de Model S uitbrengen. Zolang de oudere modellen gebruik kunnen blijven maken van het Supercharger-netwerk en de software updates ook op de oudere modellen plaatsvinden verandert er niet veel aan de Tesla-ervaring.

Tesla Model S Plaid
De Tesla Model S Plaid. (Afbeelding: Tesla)

Tesla Model 3 (2019 en nieuwer)

Wat voor de bovenstaande auto van Tesla geldt, geldt eigenlijk ook voor dit model. Model S is de goedkoopste auto van de Amerikaanse fabrikant. ‘Goedkoop’ blijft echter relatief: de auto kost namelijk nieuw nog steeds zo’n 50.000 euro of meer. Model S is op dit moment de meest toegankelijke (en meest populaire) elektrische auto van Tesla, en is nog een stuk toegankelijker als tweedehands auto.

Tesla Model 3 elektrische auto
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

Nissan Leaf (2020)

De Nissan Leaf is een van de meest populaire elektrische auto’s in Europa. Nissan’s Leaf verscheen voor het eerst op de markt in 2010 en is niet meer weg te denken van de weg. Dat betekent dat er inmiddels ook voldoende tweedehands elektrische auto’s van dit model te koop zijn. Nissan komt in 2022 met een nieuwe versie van de populaire auto, maar een oudere versie kopen hoeft geen slechte deal te zijn.

Wie verwacht veel kilometers te maken met de tweedehands elektrische auto kan het beste voor een wat nieuwer model kiezen; een model van 2013 of nieuwer. Die modellen hebben namelijk een snellaad-functie. Al zorgt die functie er wel voor dat de accu door de jaren heen aan capaciteit verliest. Is de snellaad-functie intensief gebruikt? Dan is de kans aannemelijk dat capaciteit van de accu minder is dan een nieuwe accu op papier heeft. Dit geldt eigenlijk voor iedere elektrische occasion: van Tesla tot Nissan, Volkswagen en BMW.

Nissan Leaf elektrische auto
Nissan Leaf (Afbeelding: Nissan)

Volkswagen e-Golf (2017 en nieuwer)

Volkswagen heeft anno 2021 een aardige range elektrische auto’s in de collectie. Het heeft volledig nieuwe elektrische modellen op de markt gebracht, maar toverde ook bestaande modellen om in elektrische auto’s. De Duitse autofabrikant nam alle succesvolle elementen uit de populaire Golf en stopte die in de e-Golf. De e-Golf ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een normale Golf, owel van de binnen- als de buitenkant. Dit is geen futuristische elektrische auto, maar wel een slimme optie voor wie een degelijke (tweedehands) elektrische auto zoekt.

De actieradius van Volkswagen’s e-Golf is niet zo indrukwekkend als die van andere elektrische auto’s (van Volkswagen). Dat mag de pret niet drukken. De auto heeft een hele steady performance waar je nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Elektrische auto, auto's, minder dan 15.000 euro
Volkswagen e-Golf (Afbeelding: Wheelsage)

Populaire tweedehands elektrische auto: Renault ZOE (2013 en nieuwer)

Renault’s ZOE E-TECH Electric was in 2020 de meest verkochte elektrische auto in Europa. Er rijden dus veel van deze kleine elektrische auto’s op de weg, maar er zullen hierdoor ook genoeg tweedehands exemplaren te koop worden aangeboden. Het is een goede auto voor in de stad en voor de korte commute. Duik je de snelweg op in deze compacte auto dan gaat dat wel, sneller dan de fabrikant doet geloven, ten koste van de actieradius.

Wat Renault’s ZOE E-TECH interessant maakt als tweedehands auto is de mogelijkheid om een accu te leasen. Via dit systeem kun je een nieuwe accu leasen voor een gebruikte auto. Een nadeel van dit systeem zijn de doorlopende kosten voor het leasen van de accu. Die kosten kunnen hoog uitvallen, maar liggen over het algemeen nog steeds lager dan de tank van een auto vullen met brandstof.

Renault Zoe E-TECH Electic elektrische auto
Renault Zoe E-TECH Electric (Afbeelding: Renault)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tweedehands elektrische auto: 5 van de beste opties in 2021
Sluiten