Is het slim om een tweedehands elektrische auto te kopen in 2023?

Elektrische auto's Sam Dille 22 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Nu er steeds meer verschillende EV’s op de markt verschijnen, wordt het aanbod tweedehands exemplaren ook groter. Of je zo’n tweedehands elektrische auto moet aanschaffen is nog maar de vraag.

Een tweedehands elektrische auto kopen kan in het begin spannend lijken. Vooral als je nog nooit een EV hebt gehad. Elektrische auto’s werken namelijk anders dan benzine- of dieselvoertuigen. Als je een gebruikte EV zoekt, zijn er nog een paar extra punten om op te letten.

De voordelen van het kopen van een gebruikte elektrische auto

Met een tweedehands elektrische auto kun je profiteren van een aantal fijne voordelen. We nemen de belangrijkste pluspunten even met je door.

Kostenbesparing

Elektrische wagens zijn op lange termijn goedkoper in gebruik dan benzineauto’s. Je bespaart geld op brandstof en onderhoud. Een gloednieuwe EV heeft doorgaans een enorme aankoopprijs, waardoor de drempel om er een te kopen voor veel mensen hoog is. De aankoopprijs van een tweedehands model is iets toegankelijker. De gemiddelde prijs is iets meer dan 46.000 euro.

Milieuvriendelijk

Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu, omdat ze geen koolstof uitstoten. Je bent al helemaal goed bezig als je hem tweedehands aanschaft. Het productieproces van een EV is namelijk vaak wel vervuilend. Maar als je een tweedehands elektrische auto koopt, draag je niet direct bij aan die vervuilende productie.

Subsidie van de overheid

In 2023 is er een pot van 67 miljoen euro voor de subsidie van elektrische auto’s beschikbaar. Voor tweedehands EV’s is dit bedrag 32 miljoen euro. Eigenaren van EV’s kunnen geld terugvragen. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel.

Prettige rijervaring

Tweedehands elektrische auto’s zijn heel stil en rijden soepel. Je hoort de motor niet en je trekt snel op zonder lawaai te maken. Daarbij komen er elk jaar nieuwe elektrische auto’s op de markt met handige snufjes. Zo laadt deze nieuwe elektrische auto op binnen zes minuten!

Elektrische auto: deze 7 zijn hun dure prijs alles behalve waard
Elektrisch is de toekomst (Afbeelding: Aditya Chinchure)

Nadelen van het kopen van een gebruikte elektrische auto

Elk voordeel heeft zijn nadeel en daar is de tweedehands elektrische auto geen uitzondering op. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rij gezet.

Prestaties van de batterij

Net als bij alle elektronica kunnen batterijen slijten. Dit heeft gevolgen voor de prestaties en het bereik van je tweedehands elektrische auto. Gelukkig hebben de meeste voertuigen nog een prima batterij. De algemene regel is dat de accu krachtig genoeg is als hij niet minder dan zeventig procent van zijn oorspronkelijke capaciteit heeft bereikt.

Klapt het model dat jij voor ogen hebt daar overheen, dan nog is het de moeite waard om erover na te denken. Zo’n tweedehands elektrische auto is nog steeds prima te gebruiken, maar een verlaagde actieradius is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Waar kun je opladen?

Laadstations zijn steeds makkelijker te vinden in bevolkte gebieden, zoals winkelcentra, supermarkten en kantoorparken. In dorpen en op het platteland is dit alleen nog steeds een uitdaging. Een thuislader is hier een goede oplossing voor. Maar de installatie is duur, omdat je een speciaal stopcontact nodig hebt dat door een elektricien moet worden bedraad.

Actieradius elektrische auto
Aan het opladen. (Afbeelding: Skoda)

Hoe zit het met de inruilwaarde?

Het is nog een beetje vroeg om dit met zekerheid te zeggen, aangezien de oudste tweedehands EV’s van rond 2010 zijn. De algemene theorie onder experts is dat elektrische auto’s minder bewegende delen hebben, waardoor ze minder snel kapot gaan. Dat zou betekenen dat de inruilwaarde minder snel daalt.

Moet je wel of niet gaan voor de tweedehands elektrische auto?

Het hangt ervan af. Als de vorige eigenaar van een tweedehands elektrische auto goed voor de auto heeft gezorgd en slim heeft opgeladen, kan het een goede koop zijn.

Ben je niet zeker over de geschiedenis van het voertuig, laat dan eerst een grondige inspectie uitvoeren. Besteed hierin ook aandacht aan de kwaliteit van de batterij. Dit is het belangrijkste onderdeel van elke EV, vooral als hij gebruikt is. De batterijconditie beïnvloedt direct je rijbereik en prestaties.

7 elektrische auto’s die zo goed zijn dat je accustress spontaan verdwijnt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen