Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 8 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Tweefactorauthenticatie: wat is het precies en wat kun je ermee?

Bij het inloggen op verschillende apparaten en online accounts wordt je gevraagd of je tweefactorauthenticatie (in het Engels ‘two-factor authentication‘) wilt instellen. Je hebt vast wel eens van deze extra laag beveiliging voor je accounts en apparaten gehoord. Maar wat is het precies en wat kan je er mee?

Voordat we uitleggen wat tweefactorauthenticatie is raden we je aan, nee, drukken we je op het hart het overal te gebruiken waar het kan. Lees hieronder waarom het zo belangrijk is om dit te doen.

Wat is tweefactorauthenticatie?

Zelf als je niet tech savvy bent heb je ongetwijfeld wel eens te maken gekregen met tweefactorauthenticatie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je creditcard. Als je deze wilt gebruiken moet je de code doorgeven én de code die achterop de pas staat, toch? Zo weet men zeker dat jij de fysieke pas in je bezit hebt. Hierna wordt je meestal gevraagd om het adres in te voeren waarop de creditcard geregistreerd staat, of je moet een code invoeren die door je online bankieren-app wordt gegenereerd. Op deze manier bewijs je dat jij de eigenaar bent van de creditcard. Dit proces is tweefactorauthenticatie.

Online werkt deze authenticatie iets anders maar het principe blijft hetzelfde. Op je online accounts en apparaten worden ook verschillende manieren, meer dan één, gevraagd om jezelf te identificeren. Er zijn dus twee factoren nodig om een correcte identificatie te garanderen. Je kunt vervolgens alleen inloggen als je beide onderdelen van de authenticatie hebt, zoals je wachtwoord en een code die per sms naar je smartphone is verstuurd.

online shoppen online privacy
Online shoppen / online privacy (Afbeelding: ANP / XTRA / Koen van Weel)

Wat heb ik nodig om dit in te stellen?

Het verschilt per online service/social media platform/apparaat waaruit de tweefactorauthenticatie bestaat. Er zijn drie soorten authenticatie die worden gebruikt voor online accounts en apparaten als je smartphone: iets dat je zelf moet onthouden, iets dat je vast kunt houden en iets dat van jou is.

Hetgeen dat je moet onthouden is het wachtwoord of de pincode die je voor het account of apparaat hebt ingesteld. Het volgende deel van de authenticatie bestaat of uit iets dat je vast kunt houden, of uit iets dat van jou is. Hetgeen dat je vast kunt houden is bijvoorbeeld een token waarmee je een code kunt verkrijgen (bijvoorbeeld voor internetbankieren) of een inlogcode die via een sms of mail naar je smartphone of laptop wordt verstuurd. Een andere optie is dat de authenticatie iets vraagt dat van jou is zoals je vingerafdruk, een spraakopname of een irisscan.

Facebook Messenger
Facebook Messenger met extra privacyopties. (Afbeelding: Facebook)

Is tweefactorauthenticatie veilig?

Tweefactorauthenticatie is in veel gevallen de meest veilige manier die mogelijk is om je online accounts of apparaten te beschermen. Dit betekent niet dat je accounts onkraakbaar zijn als je deze authenticatie gebruikt, maar je moet wel heel veel pech hebben als het toch iemand lukt in je account in te breken. Alleen de secret agents en vooraanstaande politici onder ons hebben waarschijnlijk sterkere beveiliging nodig.

Een ding staat vast: wel tweefactorauthenticatie gebruiken is een stuk veiliger dan het niet gebruiken. Stel dat iemand toch kwade wil heeft en het wachtwoord van je account verkrijgt, dan heeft die persoon nog steeds geen toegang tot jouw vingerafdruk of sms-code om daadwerkelijk in te loggen.

Benieuwd wat je verder nog kunt doen om je online privacy te vergroten? Deze vijf tips helpen je veiliger internetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tweefactorauthenticatie: wat is het precies en wat kun je ermee?
Sluiten