Ilona Braam
Ilona Braam Tech 20 jun 2017

Zo stel je tweestapsverificatie in voor je favoriete online accounts

Tweestapsverificatie voegt een extra laag veiligheid toe aan je online accounts. Zoals de naam al aangeeft wordt er in twee stappen gecontroleerd of jij wel de eigenaar van het account bent. Als eerste heb je natuurlijk een sterk wachtwoord ingevoerd. Als tweede controle krijg je een code per SMS of mail, die je ook nog moet invoeren. Dit is hoe je tweestapsverificatie instelt voor al je favoriete online accounts.

Facebook

Om voor je Facebookaccount de tweestapsverificatie in te stellen ga je in de browser rechtsboven naar de settings. In de app vind je de settings onder het hamburgermenu. Kies in de settings “Security and Login” en zoek naar de sectie “Use two-factor authentication”. Om naar de veiligheid settings te gaan kun je overigens ook meteen naar https://www.facebook.com/settings?tab=security gaan. Hier kun je een mobiel nummer opgeven als extra veiligheidsnet. Elke keer als er wordt ingelogd op je account ontvang je een code via tekstbericht of stuurt Facebook je een push notificatie. In de notificatie kun je het inloggen vervolgens goedkeuren of verbieden.

Uiteraard kan het irritant zijn om telkens een code in te moeten voeren wanneer je even je Facebook wall wil bekijken. Onder “Authorized Logins” in het menu heb je de optie om alle apparaten, die op dat moment ingelogd, als betrouwbaar in te stellen. Bij deze apparaten hoef je dan niet telkens het tweestapsverificatie proces te doorlopen.

Facebook met tweestapsverificatie

Instagram

Bij Instagram is het op het moment alleen mogelijk om tweestapsverificatie via de app in te stellen. Ga naar je profiel en zoek naar het account gedeelte in het hamburger menu rechtsboven. Hier kun je onder “Two-Factor Authentication” de optie “Require Security Code” aanzetten. In het vervolg krijg je dan telkens als je wilt inloggen een code naar je telefoon gestuurd als extra beveiliging.

WhatsApp

Bij WhatsApp ga je naar de settings en kies je voor “Account” om de tweestapsverificatie in te stellen. In het account gedeelte kun je ervoor kiezen de optie “Two-step verification” te activeren. Om bij het inloggen een code te ontvangen kun je bij WhatsApp een telefoonnummer of een alternatief email adres opgeven.

Snapchat

Ook bij Snapchat ga je in de settings naar “My Account” en kies je vervolgens voor “Login Verification”. Wanneer je SMS selecteert, krijg je een verificatiecode toegestuurd elke keer dat je wilt inloggen. Het is mogelijk om je toestel als betrouwbaar te bestempelen of om een backup code aan te vragen. Deze code heb je nodig als je ergens wil inloggen waar je geen SMS kunt ontvangen.

Twitter

Door op je Twitter avatar te klikken kom je in het menu terecht. Zoek hier naar  “Settings and privacy” en ga vervolgens naar “Account” > “Security”. Hier kan de optie “Login verification” aan of uit worden geschakeld. Ook bij Twitter is het mogelijk om een speciale backup code aan te vragen voor wanneer je aan het reizen bent en last hebt van een slecht bereik. Je kunt ook een tijdelijk wachtwoord instellen dat na een uur weer vervalt.

Twitter

Paypal

Ook bij Paypal is het mogelijk om tweestapsverificatie in te stellen. Online shoppen is leuk, maar je moet wel veilig kunnen betalen. Ga in het menu naar “Profile and settings” en zoek naar “Security Key”. Hier vul je je mobiele nummer in en je bent klaar om te gaan.

Microsoft

Je Microsoft account moet natuurlijk ook beveiligd worden. Ga in het menu naar “Security settings” en doorloop het tweestapsverificatie setup proces. Voor gevallen dat je mobiele bereik slecht is en geen berichten kan ontvangen is het mogelijk om bij “App passwords” een uniek en eenmalig te gebruiken wachtwoord te genereren om in te loggen.

Microsoft

iOS

Bij iOS 10.3 of later ga je naar “Settings” en kies je daar je naam. Ga vervolgens naar “Password & Security” en stel tweestapsverificatie in. Mensen met iOS 10.2 of ouder moeten naar “iCloud” in het menu gaan en vervolgens “Apple ID” kiezen. Daarna is er ook weer een “Password & Security optie om de verificatie in te stellen.

Mac OS

In Mac OS kies je linksboven het Apple icoon en ga je naar “System Preferences”. Kies vervolgens “iCloud” en “Account Details”. Bij de “Account Details” kun je de tweestapsverificatie inschakelen.

Speciale apps voor extra veiligheid

Wanneer een app de extra beveiliging zelf niet aanbiedt, kun je gebruik maken van een speciale authenticator app. Deze apps werken vaak met een QR code welke met een bepaald account wordt geassocieerd. Elke keer dat je vervolgens bij de app inlogt, welke je hebt beveiligd met de code, open je de authenticator app en zoek je de code weer op. Een paar voorbeelden van apps die je extra beveiliging geven zijn Authy, Google Authenticator en HDE OTP.

Nu je Whatsapp hebt beveiligd, kun je weer vrolijk doorgaan met appen. De app heeft ook nog net een grote update gekregen en is uitgerust met een paar handige nieuwe features. Bekijk hier wat er allemaal nieuw is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo stel je tweestapsverificatie in voor je favoriete online accounts
Sluiten