Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 27 mei 2020

Twitter geeft Donald Trump eindelijk een koekje van eigen deeg

Afgelopen dinsdag heeft Twitter twee tweets van president Trump gelabeld als ‘potentieel misleidend’. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Het gaat om tweets waarin Trump klaagt over het idee dat bepaalde stembiljetten gevoelig voor fraude zijn, waardoor de verkiezingen doorgestoken kaart zouden zijn.

De tweets hebben betrekking op het feit dat Californië ervoor wil zorgen dat mensen thuis kunnen blijven tijdens de verkiezingen. Stembiljetten gaan dan via de post, zodat de verspreiding van het inmiddels bekende virus beperkt kan worden. Een vertegenwoordiger van Twitter laat weten dat die tweets potentieel misleidende informatie bevatten. Daarom krijgen ze dat label mee: zo kunnen mensen zich ook beter laten informeren. Onder de tweet staat ook een link naar meer context over het onderwerp in kwestie.

Twitter in strijd tegen nepnieuws

De veelbesproken tweet hebben we hierboven geplaatst. Als je de boodschap wil zien, dan moet je even op de datum klikken zodat de tweet geopend wordt op Twitter. Daar tref je het label aan. Als je daarop klikt, word je doorgestuurd naar een verzameling tweets en nieuwsartikelen. Ook kom je feitencheckers tegen die melden dat er geen bewijs gevonden is voor de claim van Trump. Het sociale medium is sinds eerder deze maand actief aan het vechten tegen nepnieuws, zodat de verspreiding van potentieel gevaarlijke desinformatie beperkt wordt.

Uiteraard is Trump en zijn team het niet eens met de huidige gang van zaken. Zo laat campagnemanager Brad Parscale in een reactie weten dat Twitter nu een rookgordijn opgooit om te verbergen dat het medium links georiënteerd is. Ook Trump zelf heeft gereageerd. In een verse tweet laat de president van de Verenigde Staten weten dat het medium zich nu bemoeit met de aankomende verkiezingen en dat het bedrijf de vrijheid van meningsuiting compleet beperkt. Tot nu toe zijn er slechts twee tweets van de president gelabeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Twitter geeft Donald Trump eindelijk een koekje van eigen deeg
Sluiten