Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 25 jan 2018

Slimme technologie van Twitter bepaalt wat het beste deel van je foto is

Kunstmatige intelligentie kent veel verschillende toepassingen. Niet iedere toepassing is even opvallend, maar dat betekent niet dat hij niet handig is. Zo maakt Twitter gebruik van kunstmatige intelligentie om de preview van een foto te croppen. Hierdoor krijg je als gebruiker letterlijk een beter beeld waar een Tweet over gaat. Een kleine aanpassing die de gebruiksvriendelijkheid van het platform ten goede komt.

Twitter voegt nieuwe automatische feature toe

Twitter is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van het systeem dat de preview van een foto uitkiest. Gisteren legde het bedrijf in hun blog uit hoe dit in zijn werk gaat. Het begon allemaal bij het gebruik van gezichtsherkenning om de kleine afbeeldingen zo te knippen dat de gezichten er zichtbaar op bleven. Deze technologie werkte echter niet voor foto’s waar geen gezichten op zichtbaar waren. Bij foto’s van landschappen, objecten en bijvoorbeeld katten werd er vaak een soort ongemakkelijke foto geknipt voor de preview.

Twitter

Een slimme oplossing

Het social media-bedrijf heeft nu een oplossing gevonden, waarbij het stukje uit de foto wordt geknipt dat het meest interessant is voor de kijker. Dit kunnen gezichten zijn, maar het kan ook iets anders in de foto zijn dat de aandacht trekt. Om de techniek te ontwikkelen die hier achter zit, heeft het bedrijf gebruik gemaakt van academische studies over eye-tracking. Bij die studies wordt onderzocht naar welk deel van een afbeelding mensen het eerst kijken. De onderzoekers die hebben meegewerkt aan het onderzoek, Lucas Theis en Cehan Wang, vertellen in de blog dat de data van deze onderzoeken kan worden gebruikt om algoritmen te trainen om te voorspellen waar men het eerst naar kijkt.

Twitter

Deze algoritmen en zogenaamde neutral networks moeten uiteindelijk natuurlijk in real-time werken op Twitter zelf. Omdat een afbeelding op het sociale medium niet heel klein is, hoeft hij maar verknipt te worden naar ongeveer een derde van het origineel. Je hoeft hier zelf niks voor te doen, Twitter doet dit voor je. De nieuwe functie wordt momenteel uitgerold voor de desktop, iOS- en Android-apps voor alle gebruikers. De volgende keer dat je een preview ziet van een foto op Twitter waarop je wilt klikken, dan is dat wellicht te danken aan deze slimme technologie.

Reageer op artikel:
Slimme technologie van Twitter bepaalt wat het beste deel van je foto is
Sluiten