‘Twitter wil het liken van tweets met misleideinde informatie vertragen’

Wanneer een tweet misleidende informatie bevat, dan kan Twitter dat bericht voorzien van een speciaal label. Het lijkt erop dat het bedrijf nu voortborduurt op die functie, aangezien de bekende software-ingenieur Jane Wong iets nieuws ontdekt heeft in de code van de officiële app.

Wanneer een gebruiker een tweet met misleidende informatie wil liken (leuk vinden, door het bericht een hartje te geven), dan kan er een pop-up in beeld verschijnen die melding maakt van de desinformatie in het bericht. De functionaliteit beperkt de gebruiker in kwestie niet en het bericht is nog altijd van een like te voorzien; maar de gebruiker wordt op dat moment wel vertraagt. Een soortgelijke melding verschijnt in beeld wanneer iemand een soortgelijk bericht retweet. Het is in beide gevallen de bedoeling dat de gebruiker gaat nadenken of het wel handig is om informatie te verspreiden die gecontroleerd is en niet klopt.

Twitter strijdt tegen misleidende informatie

De laatste maanden heeft Twitter heel wat wijzigingen doorgevoerd in de strijd tegen de verspreiding van misleidende informatie. In tijden van corona en de Amerikaanse presidentsverkiezingen (we houden ons hart al vast voor de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen hier in Nederland) grijpt desinformatie om zich heen en menig gebruik wil die maar al te graag delen. Daarom dwingt het sociale medium mensen bijvoorbeeld eerst een artikel te lezen voordat ze hem direct delen op de site en komt er dus al een melding in beeld wanneer je een tweet wil retweeten die informatie bevat waarvan aangetoond is dat die niet klopt.

Verder is het zo dat Twitter aangekondigd heeft dat tweets met het label desinformatie, niet verschijnen in de zoekresultaten wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert. Ook worden ze niet zomaar in de tijdlijnen van gebruikers geïnjecteerd wanneer ze dat account niet volgen. Echter, dergelijke tweets kunnen nog steeds likes, retweets en reacties ontvangen.

Jane Wong

Reageer op artikel:
‘Twitter wil het liken van tweets met misleideinde informatie vertragen’
Sluiten