Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 07/01/2019

Excentrieke Japanse miljardair scoort populairste tweet ooit met actie

Een Amerikaanse tiener scoorde vorig jaar de meest geretweette tweet aller tijden. Hij vroeg de fastfoodketen Wendy’s hoeveel retweets hij nodig had om een jaar lang gratis kipnuggets te krijgen. De keten reageerde door de lat hoog te leggen: het antwoord luidde 18 miljoen tweets.

Meest geretweette tweet ooit

Dat is hem nooit gelukt, maar hij pakte zo we de meest geretweette tweet ooit. Tot nu. Hij is afgelopen weekend namelijk van de troon gestoten door Yusaku Maezawa, een Japanse miljardair. Hij stuurde op 5 januari een tweet uit die meer dan vier miljoen keer werd geretweet op Twitter.

Dat is een half miljoen meer dan de kipnuggets-tweet. Een vergelijking die natuurlijk niet helemaal eerlijk is, maar dat mag de pret niet drukken. Maezawa verdiende zijn fortuin met een online kledingwinkel genaamd Zozo Inc.

Yusaku Maezawa Tweet
Yusaku Maezawa

Hij gaf zijn volgers ook een flinke incentive om de tweet te delen. Zij konden namelijk 100 miljoen yen scoren. Dat is het bedrag dat de Japanner beloofde te verdelen onder 100 willekeurig uitgekozen gebruikers die zijn tweet hebben geretweet. Het enige wat volgers hoefden te doen, was de miljardair volgen en de tweet delen.

100 miljoen yen komt neer op 814.792 euro, dus daar hadden zijn volgers wel oren naar. Een slimme stunt. De miljardair vierde met deze actie het succes van Zozotown, zijn online shop. Die behaalde namelijk een omzet van maar liefst 10 miljard yen tijdens de feestdagen.

SpaceX en Elon Musk

De kans is groot dat zijn naam je bekend voorkomt, want hij was de laatste tijd vaker in het nieuws. De voormalig drummer van de Japanse punkband Switch Style geeft een groot deel van zijn vermogen (2 miljard euro) uit aan kunst, maar daar komt binnenkort een andere hobby bij.

Hij wordt namelijk de eerste privépassagier die een retourtje naar de maan gaat maken met SpaceX. Oftewel, het bedrijf van Elon Musk. Hoeveel de Japanner daarvoor betaald heeft, blijft helaas onduidelijk. Wel liet hij eerder doorschemeren dat het meer kost dan een doorsnee schilderij van zijn grote held Jean-Michel Basquiat.

Yusaku Maezawa Tweet

Ooit betaalde hij voor een werk van hem 110 miljoen dollar, dus hij lijkt te impliceren dat de ticket naar de maan meer kostte. Ook zijn tripje naar de maan blijft in het teken staan van de kunst: de Japanse miljardair gaat een groepje kunstenaars uit verschillende disciplines meenemen, die hun ervaringen vervolgens om kunnen zetten tot kunst. De vlucht staat gepland voor 2023.

Reageer op artikel:
Excentrieke Japanse miljardair scoort populairste tweet ooit met actie
Sluiten