Jelle van Es
Jelle van Es Tech 7 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek toont aan dat Uber en Lyft het verkeer behoorlijk belasten

Uber gaat al heel wat jaartjes mee en is inmiddels een ingeburgerd begrip. In de grote Nederlandse steden kun je er vaak gebruik van maken. In de Verenigde Staten is het nog veel groter en heb je met Lyft ook een belangrijke concurrent. Beide bedrijven vinden zichzelf heel erg goed en vertellen vaak dat zij er voor zorgen dat veel minder mensen een auto hoeven te hebben om van punt A naar B te komen. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat de komst van Uber en Lyft voor heel wat druk op het verkeer heeft gezorgd.

Uber belast het verkeer behoorlijk

Het gaat om een onderzoek dat gedaan is door Fehr & Peers en zich heeft gericht op de Amerikaanse markt. Het onderzoek heeft zich gericht op de steden Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Seattle en Washington DC. Daarbij werd gekeken naar de VMT, oftewel de vehicle miles traveled. Dus hoeveel kilometers (of miles) er per auto gereden wordt. In San Francisco waren chauffeurs van Uber en Lyft goed voor 13,4 van alle VMT, in Boston ging het om 8 procent en in Washington DC om 7,2 procent. Het bijkomende probleem daarbij is dat slechts iets meer dan de helft van die VMT gebruikt werd om passagiers te vervoeren. De rest werd ‘verspild’ met het rijden naar een klant toe, het doelloos rondrijden omdat je niet mag parkeren of het laatste ritje naar huis toe. En we kunnen ons voorstellen dat dit ook in Nederlandse steden zo kan zijn.

Uber

Op die manier zijn services als Uber en Lyft dus niet zo goed om het fileprobleem tegen te gaan. Sterker nog, als je dus heel kritisch er naar kijkt, vergroten ze de druk van auto’s in de stad. En de mensen van Uber en Lyft geven dat ook toe. Tegelijkertijd stellen ze dat het probleem verholpen kan worden door in de grote binnensteden voor een soort belasting te zorgen voor mensen die daar een auto willen hebben. Door dat te doen, is het minder rendabel om zelf een auto te hebben en is er meer ruimte voor Uber en Lyft. Dat is natuurlijk wel een idee dat vooral voor hen goed uitpakt. Wil je meer lezen over Uber? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek toont aan dat Uber en Lyft het verkeer behoorlijk belasten
Sluiten