Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Rides 24 dec 2019

Uber: door samenwerking met startup kan air taxi in 2023 de lucht in

In 2023 wil Uber niet alleen een taxiservice op land hebben, maar ook in de lucht. De plannen voor de luchttaxi stonden al een tijdje maar krijgen nu meer vorm.

De luchttaxi krijgt meer voeten aan de grond (of moeten we ‘van de grond’ zeggen) dankzij een samenwerking met Joby Aviation. Dat is een startup uit Californië die recentelijk grote investeringen heeft ontvangen.

Uber gaat samenwerken met Amerikaanse startup

Uber kondigde recent hun samenwerking met de startup uit Californië aan. Het bedrijf wil volledig elektrische vliegtuigen gebruiken voor de taxiservice in de lucht. De elektrische vliegtuigen, ook wel e-VTOL’s (electric vertical take off and landing) kunnen vier personen tegelijkertijd vervoeren over een korte afstand. Deze vliegtuigen moeten mensen vanaf 2023 bijvoorbeeld van Los Angeles naar Las Vegas gaan brengen.

Joby Aviation werkte in het geheim aan elektrische vliegtuigen

Joby Aviation werkt al meer dan tien jaar aan technologieën voor elektrische luchtvaart. Het bedrijf heeft nog niet veel losgelaten over het prototype waar het de laatste jaren aan heeft gewerkt. Hun vliegtuigen beloven stil te zijn en met een lage CO2-uitstoot.

Het bedrijf werkte het eerste decennium onder de radar en werd pas in 2019 opgericht door JoeBen Bevirt. De Amerikaanse startup ontving ruim 90 miljoen Euro aan investeringen van een grote groep investeerders, waaronder JetBlue, Intel en Toyota. Joby is de eerste vliegtuigfabrikant die een deal sluit met Uber voor de luchttaxi.

Joby Aviation Uber elektrisch vliegtuig
Een vroeg prototype van Joby Aviation’s elektrische vliegtuig (Bron: Joby Aviation)

Luchttaxi voorlopig nog niet van de grond in Nederland

Wil je ook in een luchttaxi van Uber zitten in 2023? Dan moet je daar toch echt eerst voor naar het buitenland vliegen. Want de komende jaren zullen er nog geen luchttaxi’s van Uber en Joby door de lucht schieten in Nederland. De eerste air taxi’s zullen in Dallas, Los Angeles en in Melbourne in Australië van de grond gaan. De testvluchten worden volgend jaar uitgevoerd zodat de eerste echte vluchten in 2023 kunnen plaatsvinden.

In een elektrisch vliegtuig over het drukke verkeer in en rondom Amsterdam vliegen is dus nog iets van de verre toekomst. En dat is maar goed ook, want dan heb je nog even om te sparen. Want kost een ritje van zo’n dertig kilometer kost namelijk waarschijnlijk zo’n 90 Euro.

Reageer op artikel:
Uber: door samenwerking met startup kan air taxi in 2023 de lucht in
Sluiten