Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 04/01/2013

Ubuntu, het op Linux gebaseerde besturingssysteem beschikbaar voor smartphones

De bazen van Android, iOS, BB10 en Windows Phone 8 kunnen waarschijnlijk al een dag of 2 niet in slaap komen. Dit komt omdat er een nieuw besturingssysteem voor smartphones op de markt komt. Ubuntu, het op Linux gebaseerde besturingssysteem kennen we al een tijdje als een succevol Linux-besturingssysteem voor de pc en nadat ze begin vorig jaar met Ubuntu voor Android kwamen waardoor een computer overbodig wordt. Wanneer je Ubuntu op je smartphone zou draaien dan hoef je alleen nog maar een beeldscherm te zoeken, middels bluetooth een toetsenbord en muis aansluiten en je kunt computeren.

Nu ze een gratis OS hebben gepresenteerd willen ze dus geheel onafhankelijk de smartphone-markt veroveren. De interface lijkt behoorlijk minimalistisch, net zoals dit voor op de pc het geval is. Ook was het doel van Ubuntu om een interface te creëren die hetzelfde werkt op verschillende apparaten. Hiermee willen ze zich onderscheiden van hun concurrenten omdat ze een onderliggend besturingssysteem kunnen gebruiken. De mobiele variant van Ubuntu zal ongeveer aan het einde van dit jaar beschikbaar zijn en begin 2014 zullen de eerste Ubuntu phones in de winkels liggen. Aangezien Ubuntu een stand op de CES 2013 heeft zullen we er snel nog meer over horen. Onderstaande video’s geven je voor nu een eerste indruk. De eerste video is een trailer van Ubuntu voor mobiel, de tweede video is een hands-on van The Verge en de laatste video is een uitleg van de ontwikkelaars voor als je tijd over hebt.

Ben je overigens een app-developer? Ubuntu heeft het besturingssysteem al vrijgegeven voor ontwikkelaars dus check de toolkit als je geïnteresseerd bent.

The Verge mocht al een kijkje nemen in het nieuwe OS voor smartphones:

Mocht je tijd over hebben check dan de uitleg van de ontwikkelaars:

Reageer op artikel:
Ubuntu, het op Linux gebaseerde besturingssysteem beschikbaar voor smartphones
Sluiten