Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 26 mrt 2016

Uitgelicht: waar komt de paashaas nou vandaan?

De lente is aangebroken en het paasweekend is van start gegaan. De feestdagen die door een huppelende paashaas met een mand vol eieren wordt gekenmerkt. Daarnaast zie je overal dat er chocolade-eieren worden verkocht. Pasen is echter een belangrijke Christelijke feestdag die in het teken van Jezus staat. Maar waar komt deze vrolijke paashaas nou vandaan? En waarom schildert en verstopt ‘ie (paas)eieren? Wij zochten dit voor je uit en vertellen je graag hoe het zit.

De Germaanse godin Ostara

Om de huidige tradities te begrijpen is het nodig om in het verleden te duiken. De lente wordt gezien als het seizoen van wedergeboorte en vernieuwing. In West-Europa werd door voorchristelijke religies lentefeesten georganiseerd om de vruchtbaarheid van de lente te vieren. Een van deze feesten stond in teken van Ostara, de Germaanse godin van de dageraad en de lente. Zij werd ook gelinkt met de haas en eieren die symbool voor vruchtbaarheid staan.

Het Christendom neemt de paashaas over

Het Christendom begon zich tijdens de Middeleeuwen binnen Europa te verspreiden. Waar een nieuw geloof de oude tradities gaat overheersen ontstaan er fusies. Denk maar aan hoe wij Kerstmis vieren. De groene kerstboom komt ook oorspronkelijk van Germaanse tradities. En dit is dus ook met Pasen gebeurd. De Christenen vierden vanuit hun geloof, rond dezelfde tijd als het Germaanse lentefeest, de dag dat Jezus uit de dood is opgestaan. Doordat deze twee feestdagen rond dezelfde tijd plaatsvonden, zouden deze gefuseerd zijn. De Paashaas en de gekleurde eieren zijn dan ook overgenomen in het nieuwe geloof van de Germanen. Later hebben de Duitsers de haas overgenomen in de vorm van Oschter Haws. Die zou gekleurde eieren en cadeautjes voor brave kinderen klaarleggen. Wij zouden niet weten waarom kinderen maar al te graag gekleurde eieren willen zoeken, maar cadeaus zijn nooit verkeerd!

Nu je weet waar de paashaas vandaan komt hebben wij ter afsluiten nog een bijzonder feitje. In Australië is een overschot aan konijnen sinds de Europeanen de konijnen hebben geïmporteerd. Dit zorgde enigszins voor onrust, omdat inheemse dieren werden bedreigd. Bovendien zijn de gewassen ook de dupe geworden. Daarom probeert Australië al een tijd de Easter Bilby populair te krijgen. Of het gaat werken weten we niet. In ieder geval kun je nu tijdens de paasbrunch je familie verbazen met je nieuwe dosis aan kennis en Mario Bros-style paaseieren. Vrolijk Pasen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgelicht: waar komt de paashaas nou vandaan?
Sluiten