Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Gadgets 17 mrt 2016

Uitgelicht: waarom paspoorten enkel in vier kleuren worden gemaakt

Een paspoort is een essentieel onderdeel van je vakantie. Zonder dit kleine boekje kun je niet reizen en is het als het ware de sleutel die je toegang verschaft tot een land. In Nederland herkennen we een paspoort aan de specifieke vorm en de rode kleur. Echter, er bestaan landen waar het paspoort een andere kleur kent. Wij werden nieuwsgierig en zochten uit waarom paspoorten in vier standaardkleuren worden gemaakt.

Paspoort in vier kleuren en duizend tinten

Het blijkt dat de paspoorten alleen in de kleuren rood, groen, blauw en zwart worden gemaakt. Natuurlijk bestaan er dan wel weer duizenden tinten van iedere kleurengroep. Je ziet dus altijd dezelfde kleuren paspoorten, maar dan in duizend verschillende tinten. Een bijzonder feitje: Canada geeft witte paspoorten uit als tijdelijke reisdocumenten. Not so mainstream…

Niet simpel, wel praktisch

De landen die tot de Europese Unie behoren gebruiken de kleur bordeaux. Maar landen uit de Caribische Gemeenschap kiezen weer voor de kleur blauw. De onderliggende gedachte voor deze kleuren kan geografische, politieke of godsdienstige motieven bevatten. Volgens sommigen komt rood van het communistische verleden. En zou blauw staan voor de Nieuwe Wereld, waar zowel Noord- en Zuid-Amerika onder vallen. De kleur groen daarentegen komt vaker voor bij islamitische landen, omdat deze kleur een belangrijke rol heeft in het geloof zelf.

De kleur van je paspoort kan dus een ideologie met zich meebrengen. Maar de beslissende factor is simpeler dan je denkt: praktische redenen. That’s it. Slechts een handjevol bedrijven produceren paspoorten. Dit zorgt ervoor dat er beperkte mogelijkheden zijn wat betreft kleurgroepen. Als de paspoorten maar aan de verplichte eisen voldoen, dan is iedereen overduidelijk tevreden. Nu weet je dus waarom je paspoort een specifieke kleur kent!

Reageer op artikel:
Uitgelicht: waarom paspoorten enkel in vier kleuren worden gemaakt
Sluiten