Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 12 nov 2019

14-jarige doet briljante uitvinding tegen dode hoek in de auto

Een 14-jarige uit Pennsylvania in de Verenigde Staten heeft ongeveer €22.500 gewonnen met haar uitvinding tegen de dode hoek in de auto. Ja dat klopt, deze jonge dame heeft haar rijbewijs nog niet eens gehaald.

De slimme tiener, genaamd Alaina Gassler, ontwierp een systeem om de dode hoek te elimineren. Daarvoor maakte ze gebruik van een webcam en een projector.

Geen dode hoek of blinde vlek meer door projectie

De auto heeft een dode hoek aan de zijkant schuin achter de auto en een voorin de auto, achter het frame naast je zijspiegel. Deze laatste zorgt er voor dat je soms niet ziet wat zich schuin voor je bevindt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Voor deze dode hoek, of blinde vlek, heeft een slimme Amerikaanse tiener een oplossing bedacht.

De technologie die Gassler heeft uitgevonden werkt als volgt: een webcam die aan het interieur van de auto is bevestigd maakt een live-opname. Die opname wordt vervolgens op het A-frame voorin de auto geprojecteerd. Dit door middel van een kleine projector die in de auto is gemonteerd. De projectie wordt schijnt precies op het deel van de auto die normaliter de dode hoek veroorzaakt.

Als de projector aan staat dan lijkt het dus alsof het deel van de auto dat normaal het zicht blokkeert, nu onzichtbaar is. Daar wordt het zicht van de dode hoek namelijk op geprojecteerd.

dode hoek
De winnaars van de Samueli Foundation prijs met Alaina Gassler in het midden (Bron: Samueli Foundation)

Is dit toekomstige technologie voor nieuwe auto’s?

Gassler kreeg het idee voor het systeem doordat ze zag dat haar moeder moeite had met de dode hoek van de auto. Ze hoopt dat haar uitvinding in de toekomst bijdraagt aan het verminderen van auto-ongelukken. Alana zei over haar uitvinding dat veel ongelukken voorkomen hadden kunnen worden als deze (nodige) structuur van de auto er niet was geweest. Met haar uitvinding heeft ze het frame van de auto verwijderd, zonder het daadwerkelijk te verwijderen.

Voor haar uitvinding won ze de Samueli Foundation Prize van $25.000, wat ongeveer gelijk staat aan €22.500. Dit is de belangrijkste prijs in de Broadcom MASTERS science and engineering wedstrijd, een Amerikaanse wedstrijd voor middelbare scholieren.

Benieuwd hoe de uitvinding er uit ziet in een auto? Check dan hieronder de video waarop je ziet dat de dode hoek inderdaad ingenieus in zicht is gebracht. Of Gassler’s uitvinding daadwerkelijk in auto’s zal worden geïmplementeerd in de toekomst is de vraag, maar als we haar waren vroegen we er heel snel een patent op aan.

Reageer op artikel:
14-jarige doet briljante uitvinding tegen dode hoek in de auto
Sluiten