Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 27 aug 2020

ULA lanceert ultra-geheime spionagesatelliet voor de Verenigde Staten

Wie denkt dat spionage zich alleen op de grond bevindt, heeft het mis. Ook met spionagesatellieten houden je goed in de gaten.

Vroeger hadden we allemaal een heel romantisch beeld van een spion. Iemand in een grijze regenjas die door twee geknipte gaten in een krant iedereen in de gaten probeerde houden. Tegenwoordig denken we aan een James Bond, iemand in een net pak, die in dure auto’s rijdt, allerlei technische snufjes heeft en altijd een Martini drinkt. In het echt is het natuurlijk allemaal anders. Tegenwoordig worden we in de gaten gehouden met een spionagesatelliet.

Een spionagesatelliet voor de Verenigde Staten

Een van de 17 inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, The National Reconnaissance Office, zoals het met een chique naam heet, ontwerpt, bouwt en bedenkt spionagesatellieten voor de Verenigde Staten. Het valt onder het Amerikaanse ministerie van Defensie en werkt onder andere samen met de CIA en de NSA. Het is verantwoordelijk om de inlichtingen die van de spionagesatellieten komen te verzamelen en door te sturen.

Deze donderdag stond de lancering van de spionagesatelliet op het programma door de United Launch Alliance (ULA). Deze is echter uitgesteld door problemen van een heather. Nu moet de raket die de satelliet vervoert vrijdag alsnog de lucht in. Het is de meest krachtige raket van de ULA ooit. De Delta IV Heavy bestaat uit drie raketkernen die aan elkaar zijn vastgemaakt om voor extra stuwkracht te zorgen. Doordat de raket zo duur is wordt die door het bedrijf niet vaak gebruikt. Het maakt alleen uitzonderingen voor grote zware satellieten die naar grote hoogte moeten.

Drukte op Cape Canaveral

Het is het aankomende weekend druk op Cape Canaveral. Naast ULA heeft SpaceX ook twee lanceringen gepland. Als eerste gaat vrijdagavond een raket van het bedrijf de ruimte in. Deze brengt een satelliet van de Argentijnse ruimtevaartorganisatie rond een baan om de aarde. Zondagochtend gaat SpaceX opnieuw aan de slag met een lancering. Het gaat opnieuw satellieten rond de aarde brengen voor het Starlink-project. Honderden satellieten moeten ervoor zorgen dat het bedrijf overal ter wereld internet kan aanbieden.

Reageer op artikel:
ULA lanceert ultra-geheime spionagesatelliet voor de Verenigde Staten
Sluiten