Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 25 jul 2017

Uncharted The Lost legacy preview: volwaardig avontuur weet te verrassen

De Uncharted-serie is onlosmakelijk verbonden met Nathan Drake, de gameversie van Indiana Jones en collega van Lara Croft. Dankzij Uncharted 4 is het verhaal van Nathan Drake echter volledig afgesloten en dus zou een traditioneel vervolg niet passen. Ontwikkelaar Naughty Dog wilde daarom een uitbreidingspakket maken in de vorm van downloadable content (DLC) waarin twee andere belangrijke personages de hoofdrollen op zich namen. Dit pakket zou dus onderdeel worden van Uncharted 4, maar Naughty Dog’s enthousiasme en ambitie bleek iets te groot waardoor de DLC uitgroeide tot een volwaardige game genaamd Uncharted The Lost Legacy. Uncharted the lost legacy Uncharted the lost legacy

Geen Nathan Drake, wel Uncharted

In Uncharted The Lost Legacy speel je als Chloe Frazer, een personage dat geïntroduceerd werd in Uncharted 2. Net zoals Drake is zij een mondige avonturier die soms twijfelachtige moraliteit vertoont, totdat zaken er werkelijk toe doen en ze toch de goedhartige keuze maakt.

Uncharted the lost legacy

Je wordt bijgestaan door een personage dat in Uncharted 4 haar debuut maakte, namelijk Nadine Ross, de Zuid-Afrikaanse militaire dame. Hoewel Drake dus geen rol speelt in dit verhaal, behoudt de game wel de bekende avontuurlijke sfeer.

“Dankzij de open structuur van de Western Ghats konden we elke situatie op meerdere manieren benaderen”

Dat komt mede door de locatie en de spil van het avontuur. Chloe wil meer weten over haar afkomst en dit leidt tot de zoektocht naar ‘de Gouden Slagtand van Ganesh’, een verloren relikwie dat ergens in India verborgen zou zijn. Ze werkt samen met Nadine, die na de gebeurtenissen van Uncharted 4 op zoek is naar werk. Het duo heeft een duidelijke dynamiek die meteen merkbaar is, ook voor spelers die geen eerdere ervaring hebben met de Uncharted-reeks.

Chloe is de immer sarcastische avonturier die humor gebruikt als mentaal afweergeschut, en Nadine is de koude militair die voornamelijk bezig is met het constant zoeken naar de meest efficiënte oplossing. Het zijn twee tegenovergestelden die toch meer gemeen hebben dan ze zelf vermoeden, en dat levert veel leuke dialogen op tijdens het avontuur.

Uncharted the lost legacy

Dit avontuur zal zich voor een groot deel afspelen in een gebied dat bekend staat als de Western Ghats. Waar de voorgaande Uncharted-games voornamelijk bestonden uit een reeks lineaire momenten, daar gooit Uncharted The Lost Legacy het roer om. Die filmachtige lineaire scènes zijn er nog steeds, maar de Western Ghats is een grote open ruimte waarin je vrij bent om zelf de volgorde van je missies te bepalen. Er zijn meerdere forten die je moet overnemen, en elk fort kent zijn eigen uitdagingen.

Vaste elementen

Zoals een goede Uncharted-game betaamt, bestaat de kern van de game uit enkele vaste elementen. Zo ben je veel aan het klimmen en klauteren, en hierbij moet je soms gebruik maken van een werphaak waarmee je grote afstanden kunt overbruggen door te slingeren.

De ene keer doe je dit in alle rust omdat je een flinke toren moet overwinnen, de andere keer doe je dit in het bijzijn van vijandelijke soldaten om hen te besluipen, of om een betere positie in te nemen tijdens intense vuurgevechten. Want ook de schietactie is uiteraard een belangrijk onderdeel van de game.

“Klauteren, knallen, puzzelen, onder het genot van gedegen schrijfwerk en fantastische stemacteurs”

Maar dankzij de open structuur van de Western Ghats konden we elke situatie op meerdere manieren benaderen. Sluipen en vijanden één voor één uitschakelen werkte goed, vooral met behulp van een gedempt pistool. Je moet natuurlijk wel goed opletten dat de soldaten geen lijken van collega’s vinden; omdat je ontzettend veel bewegingsvrijheid hebt en je aan veel bomen kunt slingeren met je grijphaak, ben je als het ware een soort puzzel aan het oplossen.

“Wie kan ik nu het beste neerhalen en hoe kan ik dat doen zonder gezien te worden?” Wil je hier zo min mogelijk over nadenken, dan kun je uiteraard het vuur openen als een actieheld, al moet je wel goed dekking nemen als je dit wil overleven.

Uncharted the lost legacy

Hierdoor krijgt Uncharted The Lost Legacy een soort Far Cry-achtige kwaliteit over zich, maar met de narratieve focus van een Uncharted-game. Het draait om het verkennen van je omgeving, de dialogen tussen Chloe en Nadine, en het ontrafelen van een verloren beschaving.

Uiteraard heeft die verloren beschaving ook de nodige puzzels achtergelaten, en zo is de Uncharted-driehoek compleet. Klauteren, knallen, puzzelen, onder het genot van gedegen schrijfwerk en fantastische stemacteurs. En niet onbelangrijk: dit alles oogt ook nog eens fantastisch, want Naughty Dog is een zeer bekwame (zo niet de meest bekwame) ontwikkelaar voor PlayStation.

Geen zijverhaaltje

Omdat het Western Ghats-gebied te groot is om enkel te voet af te leggen, krijg je een jeep om mee rond te scheuren, en dit ziet er heerlijk uit. Water spat alle kanten op, modder wordt aan de kant gedrukt, en meer van dit soort details brengen de kleurrijke wereld tot leven. Dit is geen verrassing gezien de ontwikkelaar, al vinden we dat we dit niet voor lief mogen nemen. Uncharted The Lost Legacy ziet er echt goed uit.

En dat geldt voor de game in zijn geheel ook. Het wordt een iets korter avontuur dan gebruikelijk, waardoor de adviesprijs ook iets lager ligt dan normaal (veertig euro in plaats van zeventig), maar je hoeft niet bang te zijn dat het een laagdrempelig zijverhaaltje wordt. Uncharted The Lost Legacy lijkt een uitstekend losstaand verhaal te worden met de ambitie om nieuwe dingen te proberen.

Uncharted The Lost Legacy komt op 23 augustus uit op PlayStation 4.

Uncharted the lost legacy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uncharted The Lost legacy preview: volwaardig avontuur weet te verrassen
Sluiten