University of York stuurt boodschappen met wodka!

Dieren kunnen met hun urine en feromonen (eenvoudige) boodschappen over behoorlijk lange afstanden sturen. ‘Pas op, ik woon hier!’, ‘Ik ben drachtig!’, en noem maar op: door de chemische samenstelling van de luchtjes weten soortgenoten wat er aan de hand is. De Canadese University of York vond dit idee zó interessant dat ze nog een stap verder gingen: ze gebruikten wodka om een tekstboodschap te versturen!

wodka
 
De onderzoekers programmeerden een sensor om te reageren op de hoeveelheid alcohol in de lucht. Door meer (of juist minder) alcohol te verstuiven, reageert de sensor (bijna vier meter verderop) met een 1 of een 0, waardoor binaire code ontstaat. Het eerste bericht dat op deze wijze gevormd werd was ‘O Canada’, de eerste twee woorden van het Canadese volkslied.

De toepassingen van deze manier om boodschappen te versturen zijn interessant, maar ook behoorlijk beperkt: radiosignalen zijn natuurlijk een stuk handiger. Toch zijn er ook plekken waar radiosignalen moeilijk kunnen komen, zoals in ondergrondse ruimtes, pijplijnen en tunnels. In de (verre) toekomst zou de techniek volgens de onderzoekers gebruikt kunnen worden om opdrachten te versturen aan ‘nanorobots’ die zich in het menselijk lichaam bevinden, door bepaalde chemische stofjes in de bloedbaan te brengen. Klinkt interessant, maar voor het zover is, is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel.

Reageer op artikel:
University of York stuurt boodschappen met wodka!
Sluiten