Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 13 mei 2019

Maakt nieuwe update Windows 10 wachtwoorden overbodig?

Ben jij net als ons een groot gebruiker van het internet en heb je daarnaast meerdere apps op je telefoon staan? Dan is de kans groot dat ook jij vele inloggegevens hebt om te onthouden. Met name wachtwoorden wil men nog wel eens vergeten. Microsoft wil hiervoor echter een oplossing bieden en zegt te willen investeren in een wereld waar wachtwoorden niet meer nodig zijn. Een nieuwe update van Windows 10 zet de eerste stap.

Maakt Windows 10 wachtwoorden overbodig?

Het is de ergernis van vrijwel iedere internetgebruiker: het onthouden van al die wachtwoorden. Het liefst zou je gewoon op iedere site hetzelfde simpele woord gebruiken, maar je wilt jezelf natuurlijk wel een beetje goed beveiligen. Microsoft komt gelukkig met een potentiële oplossing.

Alle systemen die werken met Windows 10 en bijgewerkt zijn naar de recentste versie (1903) blijken namelijk gecertificeerd te zijn voor een wachtwoord-loze authenticatie. Met Windows Hello kan men voortaan de vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning of een PIN gebruiken om niet meer afhankelijk te hoeven zijn van wachtwoorden. Het betekent echter nog niet dat je die laatste perse weg hoeft te doen. Het is alleen niet meer noodzakelijk om ze iedere keer weer in te hoeven vullen, wat voor veel gebruikers ongetwijfeld als een opluchting zal klinken.

Instagram wachtwoord

Dit nieuws is bekend gemaakt door de Fast IDentity Online Alliance, afgekort ook wel FIDO genoemd. Dit is een organisatie welke zich inzet voor wachtwoord-loze logins en liever alternatieven ziet die zowel veiligere als gebruiksvriendelijker zijn. Microsoft is een van de deelnemende bedrijven en zegt in een recente blog het volgende:

“Niemand houdt van wachtwoorden (behalve hackers). Mensen houden er niet van, omdat we ze moeten onthouden. Dit resulteert in het feit dat we wachtwoorden maken die makkelijk te onthouden of te raden zijn. En dat zorgt ervoor dat ze een makkelijk slachtoffer zijn voor hackers die toegang proberen te krijgen tot hun computers of hun netwerk.”

Versie 1903

Voordat je gebruik kunt maken van deze nieuwe functie moet je er eerst voor zorgen dat je versie 1903 van Windows 10 hebt. Wanneer dit is bijgewerkt dan zijn Microsoft’s eigen producten, waaronder Office 365, Xbox Live en Skype voortaan (indien gewenst) zonder wachtwoord toegankelijk.

Met de juiste plug-ins zullen browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox ook comptabel zijn met Windows Hello. Al zullen Chrome gebruikers nog even moeten wachten.

Heb jij ook zoveel moeite met het onthouden van al die wachtwoorden? Lees dan hier enkele handige tips.

Reageer op artikel:
Maakt nieuwe update Windows 10 wachtwoorden overbodig?
Sluiten