Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 5 nov 2018

USB-C niet alleen de toekomst voor Apple en dit is waarom!

Met de aankondiging van de gloednieuwe iPad Pro zien we wederom een Apple product zonder lightning port, maar met een USB-C aansluiting. Iets wat met de 12-inch MacBook, nieuwe MacBook Air en MacBook Pro ook terugkomt. Apple weet het zeker: USB-C is de toekomst. Een stelling die niet alleen geldt voor Apple, maar voor de hele industrie. Maar waarom eigenlijk?

USB-C is de toekomst

Apple kondigde vorige week aan dat hun nieuwe iPad Pro’s voorzien worden van een USB-C aansluiting. Dat is een unicum, want iPads waren tot kort geleden alleen nog maar voorzien van een lightning port. Een stap die we eerder ook al zagen bij de 12-inch MacBook en MacBook (Pro/Air). Een aansluiting voor de iPhone ontbreekt bij de iPhone Xs en Xr, maar dat zou met de iPhones van komend jaar zeker kunnen veranderen. Apple omarmt USB-C en dat gaat zonder twijfel zorgen voor een marktverschuiving. Iets wat we bijvoorbeeld ook al zagen met de komst van draadloos opladen. Veel Android toestellen waren al voorzien van de feature, maar de markt ging zich pas echt aanpassen toen Apple met de functie kwam. Op het gebied van USB-C is dat bijzonder goed nieuws. Voor iedereen!

USB-C

Hoever de smartphone markt op dit moment ook mag zijn, op het gebied van accessoires is het een grote puinhoop. Met verschillende kabels en aansluitingen is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen. Wil je een speaker als Samsung gebruiker? Dan moet een producent een heel ander apparaat maken dan wanneer een iPhone gebruiker een speaker wil hebben. Een universele kabel is daarom, zeker voor die markt, bijzonder interessant. Daarbij is het ook een stuk transparanter, waardoor het uitwisselen van accessoires makkelijker wordt.

Verlies van de Headphone Jack

De accessoires markt gaat er een stuk op vooruit wanneer alles en iedereen overstapt op USB-C. Zeker wanneer deze kabel tot in het perfecte wordt ontwikkelt. Maar laten we eerlijk zijn: we hadden al iets universeels. Of je nu een Samsung, OnePlus of iPhone kocht, een ding wist je zeker: er zit een headphone jack in. Maar die feature is er, met de komst van de iPhone 7, toch echt uitgesloopt. Iets waar veel producenten in het begin om moesten lachen, maar vervolgens het voorbeeld volgde. Een enkeling, zoals de Motorola One, beschikt anno 2018 nog over de aansluiting.

Hyperdrive Usb-c

Keert iedereen naar het gebruik van USB-C, dan is het verdwijnen van deze headphone jack helemaal niet zo verkeerd. Producenten kunnen universele koptelefoons produceren zoals ze eerder deden en jij hoeft als consument niet dertig verschillende headphones te kopen. Het is misschien wat overdreven, maar wel waar. Het verdwijnen van de headphone jack was voor iedereen voordelig, behalve voor de consument. Stapt iedereen over op USB-C, dan verliezen wij als consument helemaal niet zo veel en begint het pas echt interessant te worden. USB-C heeft de toekomst en die toekomst zouden we maar al te graag zien.

Reageer op artikel:
USB-C niet alleen de toekomst voor Apple en dit is waarom!
Sluiten