Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud Apple 22 aug 2016

Hoe de USB-C kabel langzaam de mini-jack laat verdwijnen

De toekomst van de mini-jack ziet er somber uit. Nu prijkt de mini-jack uitgang nog op bijna alle apparaten, maar dat gaat niet lang meer duren. Er is een nieuwe speler op de markt: de lightning-uitgang USB-C.

USB-C wattes?

De USB-C is een USB-kabel die overal op past. Dat kunnen de andere USB-kabels natuurlijk ook, maar deze is een stuk kleiner en omkeerbaar! De USB-C wordt nu gebruikt op de laatste MacBook, Moto Z, Huawei P9 en als we de geruchten moeten geloven is ‘ie straks ook te vinden op de iPhone 7.

De iPhone 7 zonder mini-jack? Waarom dat nooit mag gebeuren.

De kabel is niet alleen praktisch in gebruik met andere apparaten: het is ook mogelijk om je apparaat ermee op te laden. De kabel kan zo’n twintig volt doorvoeren. Dat is een stuk meer dan zijn voorganger. En nu we het toch over de voordelen hebben: de ingang neemt ook minder ruimte in op het apparaat. En dat is letterlijk fijn, want daardoor worden de volgende laptops en telefoons dunner.

Meer muziekmogelijkheden

Naast het opladen en het uitwisselen van dataverkeer is er nog een functie mogelijk: digitaal muziek luisteren. De kabel kan digitale audio data versturen naar oordopjes, speakers en andere apparaten. De geluidskwaliteit wordt daardoor beter.

Daarnaast biedt USB-C meer mogelijkheden om muziek af te spelen via geavanceerde koptelefoons. De software voor de USB-C kabel is meer geavanceerd dan die van de mini-jack. Het is mogelijk om meer functies te gebruiken, die je via apps kunt beheren, waardoor je zelf je muziekinstellingen samenstelt.

Geld moet ook rollen

Het lijkt er nu op dat er alleen voordelen zijn. Dat is niet helemaal het geval. Juist door alle mogelijkheden zijn de productiekosten hoger. We gaan dus sowieso meer voor de kabels betalen.

Als je de trotse bezitter bent van goede koptelefoons of speakers zonder de USB-ingang dan is het niet mogelijk om die aan te sluiten. Je zult dan een tussenstuk moeten kopen. En omdat je met de kabel ook een device moet opladen is het nog niet helemaal duidelijk hoe je kunt opladen en tegelijkertijd naar de muziek luistert. Dan moeten we onze draadloze headphone en speakers inzetten. Ook niet verkeerd!

Gemakkelijke mini-jack

Ben je nog niet helemaal overtuigd van USB-C? Dan ben je niet de enige. Onlangs is er nog een petitie geweest die door tweehonderdduizend mensen is getekend om de komst van de USB-C ingang in de iPhone 7 tegen te houden. Oké, er zijn al een aantal fabrikanten overgestapt op de USB-C standard, maar dat wilt niet zeggen dat ze allemaal zullen meewerken. Daarnaast gaat de mini-jack al meer dan tweehonderd jaar mee. Tweehonderd jaar! Dat is niet voor niets. De 3,5mm kabel werkt gewoon goed. Er gloeit dus nog hoop voor de mini-jack lovers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe de USB-C kabel langzaam de mini-jack laat verdwijnen
Sluiten