Ilona Braam
Ilona Braam Apps 26 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf interessante dingen die je met je oude USB-stick kunt doen

Waar USB-sticks vroeger volop werden gebruikt, zien we tegenwoordig dat ze steeds meer vervangen worden door cloud opslagdiensten. Je hoeft niet meer met je USB-stick rond te zeulen om je bestanden bij je te hebben, want je hebt ze overal bij je waar er een internetverbinding is. Toch kunnen de sticks nog best nuttig zijn. Dit zijn in ieder geval vijf interessante manieren waarop je je USB-stick met je Windows computer kunt gebruiken.

Computer op slot

Je kunt je USB-stick ten eerste gebruiken als sleutel om je computer te ontgrendelen en vergrendelen. Hiervoor zet het je het programma Predator op de stick en voortaan kan niemand meer zomaar op je computer rondsnuffelen. Wanneer je klaar bent met werken neem je gewoon je stick weer mee en als je weer iets op je computer wilt toen hoef je hem alleen maar weer in de USB-poort te stoppen en Predator te draaien.

Computer slot

Twee factor authenticatie

Een andere manier om je stick als sleutel te gebruiken is voor je verschillende accounts, zoals Google en Dropbox. Hiervoor heb je wel een speciale USB-stick nodig, namelijk één die compatibel is met de FIDO Universal 2nd Factor (U2F) standaard. Zo’n stick kun je gebruiken als een twee factor authenticatie laag, wanneer je wilt inloggen bij je accounts. Zo blijven je gegevens en berichten veilig voor nieuwsgierige ogen, maar je moet je stick niet kwijt raken.

Snel verbinden met wifi

Je kun ook onder andere de naam en het wachtwoord van je wifi netwerk op je USB-stick opslaan. De stick kun je vervolgens gebruiken om een andere computer of bijvoorbeeld je Xbox snel te verbinden met het wifi netwerk, zonder dat je het wachtwoord weer hoeft in te vullen. Als iemand op bezoek komt met zijn laptop, zou je hem of haar op deze manier toegang kunnen verlenen tot je netwerk zonder dat ze achter je wachtwoord komen.

USB-stick

Snellere computer dankzij USB-stick

Je kunt de snelheid van je computer een boost geven met de ReadyBoost technologie van Windows. Hierbij gebruik je je USB-stick als een schijf cache, waardoor je computer sneller data kan lezen en schrijven. Dit werkt vooral goed als je een wat oudere computer hebt, maar je kunt het in ieder geval proberen. Om aan de slag te gaan met ReadyBoost, zoek je in de verkenner je USB-stick en ga je via een rechterklik hierop naar de properties van je stick. Hier kun je onder ReadyBoost instructies vinden over wat je precies moet doen.

Mobiele applicaties

Er bestaan verschillende mobiele applicaties, die je overal met je mee kunt nemen op je stick. Zo kun je onder andere OpenOffice (een soort Microsoft Office alternatief) en Firefox in je zak meedragen. Op portableapps.com vindt je verder nog meer applicaties die je mee kunt nemen. Waarom zou je dat willen? Als je bijvoorbeeld ergens aan moet werken, maar mee moet naar de jaarlijkse familiebijeenkomst en geen zin heb om je laptop mee te sjouwen, kun je zo’n portable app gebruiken. Je kunt je applicaties dan gewoon op een andere computer (die hopelijk daar aanwezig is) ook openen om lekker verder te werken.

Portable Apps

Over USB-sticks gesproken. Als je aan zo’n klein stickje denkt, heb je meestal ook het idee dat er niet zoveel op past. Het tegendeel is echter waar. SanDisk heeft onlangs zelfs een USB-C-stick geïntroduceerd met maar liefst 1TB aan opslagruimte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf interessante dingen die je met je oude USB-stick kunt doen
Sluiten