Nederland heeft de grootste fietsenstalling ter wereld (en hij staat in Utrecht)

In 2017 opende de gigantische fietsgarage onder het Centraal Station Utrecht zijn deuren. Sinds de opening bood de garage plaats aan 6000 fietsen. De grootte van de fietsenstalling was voor veel bezoekers of gebruikers al overweldigend genoeg. Maar in het land waar er meer fietsen dan mensen zijn kan een grote fietsenstalling als deze natuurlijk nooit groot genoeg zijn. En zo ging het bouwproject zijn tweede fase in met een indrukwekkend eindresultaat: de grootste fietsenstalling ter wereld is een feit.

Utrecht laat Tokio stof bijten met giga fietsenstalling

Wie zijn ogen al uitkeek na het bouwen van de eerste fase van de fietsenstalling, houdt nu geen ogen meer over na het zien van de enorme ondergrondse stalling. Waar de fietsenstalling eerst plaats had voor 6000 fietsen, is dit inmiddels ruim verdubbeld naar 12.500 plekken. Voorheen stond de grootste stalling ter wereld in Tokio, maar na het afronden van de tweede fase van de verbouwing heeft Utrecht de Japanse stad van de troon gestoten.

utrecht
Bron: ANP, door Robin van Lonkhuijsen ANP

De stalling bevindt zich volledig onder de grond en heeft meerdere verdiepingen. Wie zijn fiets er al eens heeft geparkeerd heeft vast gemerkt dat het belangrijk is te onthouden op welke verdieping en in welke rij je fiets geparkeerd staat. Ditzelfde geldt natuurlijk bij het parkeren van je auto. Alleen is je zwarte stadsfiets een tikkeltje lastiger te herkennen tussen alle andere net zo oude zwarte stadsfietsen..

Utrecht fietsenstalling
Grootste fietsenstalling ter wereld (Bron: Robin van Lonkhuijsen / ANP)

De Domstad als fietsparadijs

De Utrechtse fietsenstalling is 24/7 geopend en je kunt je fiets er de eerste 24 uur gratis parkeren. Je hoef hier alleen je OV-chipkaart maar voor te gebruiken. Dit is ideaal voor iedereen die dagelijks van of naar de Domstad moet commuten. De garage is ook voorzien van een slim systeem dat fietsers naar de lege plekken in de garage leidt. Op die manier hoef je niet bang te zijn je trein te missen. Bakfiets, tandem, elektrische fiets, of kinderfiets: je kunt ze allemaal kwijt in deze gigantische fietsenstalling.

Utrecht heeft als doel om een waar fietsparadijs te worden en lijkt daar met deze fietsenstalling zeker bij in de buurt te komen. Daar kunnen ze in sommige andere steden, maar vooral landen, nog een puntje aan zuigen. Daar is deze editor van The Verge het mee eens.

Reageer op artikel:
Nederland heeft de grootste fietsenstalling ter wereld (en hij staat in Utrecht)
Sluiten