Daniel Koster
Daniel Koster 8 apr 2015

Van buiten is-ie mooi, van binnen prachtig; de high-tech Bell 525 helikopter

Je ziet ze niet vaak langskomen op WANT, helikopters. Dit aangezien ze vaak of lompe, logge legerapparaten zijn, of nauwe, kleine en vooral simpel-ogende persoonsvoertuigen zijn. De Bell 525 is andere koek en van alle markten thuis. Dit voertuig kan voor brandbestrijding, persoonsvervoer, industriële werkzaamheden en zelfs voor insertie en extractie bij gevaarlijke landingsplekken worden gebruikt. En dan ziet-ie er ook nog eens fraai uit.

De Bell 525

De cockpit van de Bell is voor het maximale gebruiksgemak van de piloot ingericht. Zo goed als alle bedieningspanelen bestaan uit touchscreen. De panelen zijn daarbij ook nog eens zo ingericht dat de piloot ze aan de hand van zijn persoonlijke voorkeur kan instellen. Hierbij wordt het inschatten van de omgeving vergemakkelijkt door het gebruik van 3D-beelden. Ook de ramen zijn zo om het toestel heen gevouwen dat de piloten maximaal zicht hebben. Met de juiste piloot achter de knoppen kan de helikopter snelheden tot 287 kilometer per uur bereiken en maximaal 925 kilometer afleggen.

Het interieur

De persoonscabine van de helikopter kan achttien passagiers en twee piloten bevatten. De cabine is 137 centimeter hoog en ziet er van binnen mooier uit dan het interieur van de duurste auto. En het is nog ruimer ook. De stoelen met de tafel in het midden zijn zo ingedeeld dat de ruimte zelfs als vergaderruimte kan worden gebruikt. Doordat de rotoren zijn gebouwd op een manier waardoor ze zo min mogelijk roteren heb je ook nog eens geen last van vibraties tijdens het vliegen (en vergaderen). Kan iedereen in alle rust zijn bakkie koffie opslurpen.

Productie

Begin deze lente zal de Bell 525 Relentless in de testfase belanden. Als alles volgens plan loopt dan zal-ie in 2016 op de markt te verkrijgen zijn. Op de website kun je meer informatie vinden. Houd ‘m dan ook in de gaten voor de verdere ontwikkeling omtrent de Relentless.

Reageer op artikel:
Van buiten is-ie mooi, van binnen prachtig; de high-tech Bell 525 helikopter
Sluiten