Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 21 dec 2020

Vanavond zie je iets heel erg bijzonders in de ruimte

Wil je iets bijzonders zien? Kijk vanavond dan heel even in de lucht. In de ruimte vindt namelijk iets heel bijzonders plaats.

Het is bijna kerstmis, maar wat je vanavond in de ruimte gaat zien is niet de ster boven Bethlehem omdat er een bijzonder kindje is geboren. Het is echter wel heel speciaal wat er staat te gebeuren. Iets wat maar één keer in de ongeveer 20 jaar voorkomt. En het heeft allemaal te maken met twee planeten. En nee, het gaat dit keer niet over Mars.

Een bijzondere verschijning in de ruimte

Op 21 december kun je de twee grootste planeten in ons zonnestelsel namelijk heel goed zien. Jupiter en Saturnus staan zeer dicht bij elkaar en ook nog eens dicht bij de Aarde. Doordat de twee planeten allebei een andere baan rond de zon volgen, waarbij ze allebei een andere snelheid hebben, gebeurt dit niet zo vaak. Een bijzonder gezicht dus als je naar de ruimte kijkt.

Dat de twee gasreuzen zo dicht bij elkaar staan in de ruimte is met 20 jaar al uniek te noemen, maar dat ze zo dicht bij de Aarde zijn is helemaal bijzonder. De laatste keer dat het op deze afstand was dateert van 4 maart 1226, wat dus bijna 800 jaar geleden was, vertelt Patrick Hartigan van Rice University aan BGR.

Jupiter Saturnus ruimte.
Jupiter en Saturnus in een blik gevangen vanaf Zuid Korea. (Afbeelding: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Hopen op goed weer

Natuurlijk is het wel te hopen dat het weer wel wat beter wordt dan nu, want anders is er door bewolking vrij weinig van te zien. Natuurlijk is het op de ene plaats op de wereld ook beter te zien dan de andere vanwege de ligging.

Google speelt op een leuke manier in op de bezienswaardigheid. De doodle op de zoekmachine is speciaal voor deze dag aangepast. Je ziet hoe Saturnus en Jupiter een highfive doen.

Bovendien is vandaag ook nog iets anders minder bijzonder aan de hand. Het is namelijk de kortste dag van het jaar. Gelukkig kun je jezelf dus weer na vandaag opmaken voor langer zonlicht.

Reageer op artikel:
Vanavond zie je iets heel erg bijzonders in de ruimte
Sluiten