Fietsen VanMoof goedkoop op Marktplaats, maar wees gewaarschuwd

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 18 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

VanMoof is failliet. Elektrische fietsen van het merk worden nu spotgoedkoop aangeboden op Marktplaats. Het lijkt de ideale deal, maar hier moet je echt niet intrappen.

VanMoof was ooit de grote belofte op de markt van elektrische fietsen. Het bedrijf wilde de markt voor goed veranderen, maar is daar pijnlijk genoeg niet in geslaagd. Het bedrijf heeft inmiddels faillissement aangevraagd. Fietsen worden daarom massaal op Marktplaats aangeboden en dat heeft een reden.

VanMoof massaal aangeboden op Marktplaats

Sinds 12 juli is het aantal advertenties op Marktplaats met een VanMoof flink toegenomen. Waar er normaal rond de tien advertenties met de VanMoof verschenen, waren dat er op 12 juni 35. Op 13 juli, op het moment van schrijven, zijn dat er 40 en dat is pas rond 14:35 uur. Het neemt nu alleen maar toe.

Terwijl sommige verkopers hun aankoopprijs wanhopig proberen terug te verdienen, doen anderen flinke concessies qua prijs. Zo kun je een VanMoof S3 uit 2021 al voor 850 euro op de kop tikken, terwijl de nieuwprijs 2.498 euro is. Toch moet je hem zeker niet kopen.

De problemen bij de maker van de elektrische fiets

In 2016 kwam de eerste elektrische fiets van VanMoof op de markt en later volgden er nog een aantal, maar het ging helemaal mis bij de S3. Dit model kwam in april 2020 uit maar bleek een molensteen om de nek van de maker. Hierin zaten te veel gebreken en klanten stuurden hem dan ook terug voor reparaties.

En daar zit nou juist het grote probleem bij de elektrische fiets van VanMoof. Het bedrijf maakt veel onderdelen van de elektrische fiets zelf. Als je hem dus wilt laten repareren, moet het via het bedrijf zelf of via een van de bedrijven die samenwerken met VanMoof. Zelfs als je de e-bike via Marktplaats koopt.

VanMoof is spotgoedkoop op Marktplaats, maar koop 'm echt niet
Een VanMoof die nog wel rijdt. (Afbeelding: VanMoof)

Het aantal bezitters dat hun fiets terugstuurde voor reparaties was groter dan dat VanMoof verwachtte. Het bedrijf kon de capaciteit helemaal niet aan. Bovendien zorgen die reparaties ervoor dat een fiets meer kost dan dat het oplevert voor het bedrijf.

Maar die reparaties hadden ook nog andere gevolgen. Doordat daarvoor onderdelen nodig waren, kon het bedrijf geen nieuwe elektrische fietsen leveren. Daardoor kwam er een nog groter tekort in de cashflow, waardoor het bedrijf nu op het randje van de afgrond balanceert.

De gevolgen voor jou

En laat dat nu net de reden zien waarom je geen tweedehands VanMoof moet kopen op Marktplaats. Alle onderdelen voor de elektrische fiets komen van het bedrijf zelf. Nu VanMoof failliet is, worden er ook geen onderdelen meer gemaakt. Als die elektrische fiets kapot gaat, heb je er dus helemaal niets meer aan.

Nu zijn er nog wel voorraden van sommige onderdelen bij bedrijven waar VanMoof mee samenwerkt, zoals bijvoorbeeld KwikFit. De garageketen voerde zelfs garantiereparaties uit voor het bedrijf, maar doet dat niet meer, omdat ze niet weten of ze het geld ooit zullen terugzien. Je kunt je fiets er nog wel laten maken, maar zult zelf voor de kosten moeten opdraaien, terwijl je gewoon garantie hebt. Sterker nog, sommige garages zijn al door alle onderdelen heen en verwachten geen nieuwe.

VanMoof is spotgoedkoop op Marktplaats, maar koop 'm echt niet
Code rood. (Afbeelding: VanMoof)

Je kunt er natuurlijk op gokken dat VanMoof een doorstart maakt, of dat een ander bedrijf onderdelen gaat maken. Je hebt dan redelijk goedkoop een VanMoof via Marktplaats. Toch is dat niet aan te raden. Experts schatten die kans op een doorstart namelijk niet al te groot in, omdat het door de hoge rente moeilijker is om nieuwe financiers te vinden.

De kans dat het bedrijf dus definitief omvalt is dus zeer reëel. Het lijkt in die situatie dan ook niet voor de hand te liggen dat een ander bedrijf onderdelen gaat maken voor een elektrische fiets waarvan er niet meer exemplaren verkocht zullen worden.

Lidl’s nieuwe elektrische fiets dat antwoord is op VanMoof

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen