Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 26 augustus 2019

Vapen verantwoordelijk voor de eerste dode in de Verenigde Staten?

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, dat weten we inmiddels wel. Gelukkig zijn er steeds minder mensen die er aan beginnen en zijn we ons inmiddels bewust van de gevaren die het met zich mee brengt. Een alternatief is vapen of gebruik maken van een elektronische sigaret. Het is iets dat we steeds vaker zien, maar eigenlijk weten we nog weinig van de gevolgen. Nu zou er in de Verenigde Staten een persoon zijn overleden aan een onbekende longziekte die wordt toegeschreven aan vapen. En die persoon is de niet de enige die er slecht aan toe is.

Vapen lijkt dodelijk te zijn

Dat is althans de voorlopige conclusie die wordt getrokken door het Amerikaanse CD (Centers for Disease Control and Prevention). Het dodelijke slachtoffer is gevallen in de Amerikaanse Staat Illinois. Daar zouden nog eens 22 mensen in het ziekenhuis liggen met ongeveer dezelfde symptomen. Het gaat daarbij om patienten die na het gebruik van een elektrische sigaret te maken hebben met moeilijkheden om te ademen of snel buiten adem zijn. Ook zou het gepaard gaan met overgeven, diaree en vermoeidheid.

Vapen
Vapen (Bron: Mika Baumeister)

Het gaat om relatief jonge patiënten. Ze bevinden zich in de leeftijdscategorie tussen de 17 en 38 jaar. Volgens de CDC gaat het niet om een bacterie of een virus. Maar tegelijkertijd is er ook niet een enkel product dat is aan te wijzen. Daarmee lijkt het er op dat de patiënten niet gebruik hebben gemaakt van een zelfde soort device of een zelfde soort patroon. Het CDC roept nu doktoren op om goed uit te kijken naar deze symptomen en als er wat speelt, gelijk in te grijpen om erger te voorkomen.

Uiteraard zal er nader onderzoek naar moeten worden gedaan, maar op dit moment lijkt het er op dat vapen of gebruik maken van een elektronische sigaret ook een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

Reageer op artikel:
Vapen verantwoordelijk voor de eerste dode in de Verenigde Staten?
Sluiten