Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 11 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: door roken met vaporizer schadelijke chemicaliën in je lichaam

De e-sigaret werd een lange tijd, en wordt nog steeds, gepromoot als een onschadelijke vervanger van de gewone sigaret. Steeds meer onderzoeken wijzen echter uit dat het roken van e-sigaretten, ook wel vaping, helemaal niet zo onschadelijk is als het lijkt, of als men doet lijken. Een nieuw onderzoek wijst ons op de schadelijke chemicaliën die vrij komen door roken met een vaporizer.

Nog een onderzoek met harde bewijzen

Ongeveer een maand geleden schreven we nog over een onderzoek dat werd uitgevoerd door de New York University, waaruit bleek dat vapen de kans vergroot om kanker of een hartaandoening te krijgen. Een nieuw onderzoek naar vaping komt weer met een geluid tegen elektrisch roken.

vaporizer

Volgens een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van de University of California en de University of San Fransisco worden gebruikers van de e-sigaret significant meer blootgesteld aan schadelijke chemicaliën. Voor dit onderzoek bestudeerden ze de urine van bijna 100 tieners, waarvan een aantal wel een vaporizer gebruikte of rookte, en een aantal beide niet deden.

Vaporizer zelf ook boosdoener

Een ander onderzoek van de universiteiten naar vapen toonde eerder al aan dat in een groot aantal e-sigaretten giftige metalen zitten, zoals lood. Dit nieuwe onderzoek neemt deze resultaten nog een stapje verder.

Het bewijst dat deze schadelijke stoffen niet alleen in de e-sigaretten zelf zitten, maar dat sommige giftige stoffen ook in het lichaam van gebruikers terecht komen.

Uit het onderzoek blijkt dat ook schadelijke stoffen werden gevonden in de urine van jongeren die e-sigaretten rookten waar geen nicotine in zat. Dit wijst er op dat de problemen die ontstaan (of een deel er van) niet voort komt uit het meest verslavende deel van het vapen. De schadelijke stoffen komen vrij door de verhitting die plaatsvindt in de vaporizer zelf.

Benieuwd naar meer resultaten en inzichten uit dit onderzoek? Bekijk de publicatie hier zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onderzoek: door roken met vaporizer schadelijke chemicaliën in je lichaam
Sluiten