Jan de Raab
Jan de Raab Tech 16 okt 2018

De volgende Bitcoin: VeChain (VET) verbetert de leveranciersketen

Wat is VeChain (VEN)?

VeChain is een blockchain-enabled platform dat is ontworpen om supply chain management-processen te verbeteren. Door gebruik te maken van fraudebestendige en gedistribueerde grootboektechnologie, biedt VeChain aan retailers en consumenten de mogelijkheid om de kwaliteit en authenticiteit van producten te bepalen. Op die manier wordt elk stukje informatie over de supply chain-beweging van een product vastgelegd en geverifieerd. Deze gegevens zijn dan eenvoudig op te roepen waardoor de transparantie in de gehele keten wordt bevorderd.

Digitalisering van bedrijfsmiddelen

VeChain is van plan dit veilige ecosysteem voor supply chain management te realiseren via de digitalisering van activa. VeChain stelt fabrikanten in staat om producten met unieke eigenschappen aan het platform toe te wijzen.

Hierdoor kunnen fabrikanten, partners in de toeleveringsketen en zelfs consumenten het verkeer van producten volgen via hun toeleveringsketen. VeChain maakt gebruik van haar VeChain Identity (VID) -technologie om een ​​product te markeren en te volgen. VID’s worden geproduceerd met behulp van een SHA256-hashfunctie, die een willekeurige hash-waarde genereert die overeenkomt met een VID.

Die VID kan vervolgens worden geschreven in een Near Field Communication (NFC) -tag, Quick Response (QR) -code of RFID-tag (Radio Frequency Identification) die voor elk product kan worden gebruikt. Met deze methode kan het getagde product en alle bijbehorende informatie, zoals de supply chain-activiteiten van het product, vanuit het bedrijfsleven worden vertaald naar het platform.

Het platform & digitalisering

Het platform en de bijbehorende technologieën kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in de wijnindustrie. Een fles wijn kan worden uitgerust met een VID, waarmee zowel de wijnproducent als de consument de verplaatsing van de wijn vanaf het fabricagepunt tot aan de eindconsument kan volgen. Elke poging om de consument te bedriegen of te misleiden zal worden ontdekt, omdat de authenticiteit van de wijn in elke fase van het supply chain-proces kan worden gecontroleerd.

Naast het digitaliseren van de producten en de verschillende productiefases in de supplychain, ondersteunt VeChain ook autorisatie op basis van digitaal eigendomsbeheer. Dit betekent dat het eigendom van producten digitaal op het platform kan worden weergegeven.

Dit wordt gedaan door het inzetten van slimme contracttechnologie. Hiermee kan een digitaal activum kan worden gekoppeld aan een account dat zowel een openbare sleutel als een privésleutel heeft. De openbare sleutel wordt openbaar gemaakt en wordt weergegeven als een alias e-mailadres, dit kan worden herkend en gebruikt door andere gebruikers. De privésleutel geeft een gebruiker autorisatie en toegang tot het bijbehorende digitale item.

Knoppunten & Tokens

Beveiliging wordt op het platform onderhouden door het gebruik van netwerkknooppunten. Deze netwerkknooppunten kunnen worden beheerd door bedrijven en organisaties die rechtstreeks deelnemen aan het ecosysteem. Netwerkknooppunten kunnen services bieden zoals: kwaliteitsinspectie, portefeuillediensten en kunnen zelfs optreden als serviceprovider voor het private-sleutelbeheer.

Het platform zal ook gebruik maken van zijn eigen native token dat bekend staat als de VeChain tokens (VEN). Deze tokens worden gebruikt als GAS voor de uitvoering van slimme contracten. Daarnaast zullen VEN’s ook worden gebruikt als een stimuleringsmechanisme, in die zin dat ze worden toegekend aan netwerkknooppunten die het ecosysteem via hun werking helpen faciliteren.

VeChain Foundation

Er is ook de VeChain Foundation. De Stichting is verantwoordelijk voor de aanleg van het netwerk en technologisch onderzoek en ontwikkeling. De Stichting speelt ook een belangrijke rol bij de bedrijfsontwikkeling. De VeChain Foundation stimuleert en ondersteunt partnerschappen met bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn in het gebruik van blockchain-technologie als service. Dit omvat betalingsservices, beheer van de privésleutel, slimme contractontwikkeling en ontwikkeling van digitale portemonnees.

VeChain werkt momenteel samen met de volgende bedrijven c.q. dienstverleners:

 • Babyghost
 • BitOcean
 • China Eenhoorn
 • DNV GL
 • Healthcare Co Ltd
 • Hyperledger
 • Jiangsu Printed Electronics Co Ltd
 • Kuehne & Nagel
 • MadeForGoods
 • Microsoft
 • PwC
 • Renault
 • Xiamen Innov Information Technology Co Ltd

De toekomst van VeChain

Het lijdt geen twijfel dat blockchain-technologie een belangrijke innovatie kan zijn voor supply chain management. Met een groeiende lijst van zakelijke partnerschappen en technologische ontwikkelingen positioneert VeChain zich als de disruptieve en innovatieve kracht die de manier waarop wij denken over supply chain management hervormt.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
 16. De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie
 17. De volgende Bitcoin #17: de mogelijkheden van QTUM
 18. De volgende Bitcoin #18: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: VeChain (VET) verbetert de leveranciersketen
Sluiten