Sam Dille
Sam Dille Popsci 1 mei 2022

Waarom een veganistisch dieet voor je hond geen gek idee is

Het samenstellen van een gezond, voedzaam dieet is al een uitdaging, laat staan het voeden van je hond. In de afgelopen jaren zijn steeds meer baasjes overgestapt naar een plantaardig dieet voor hun viervoeter. Of dit echt een goed idee is bleef lang onbekend. Gelukkig hebben we daar nu een antwoord op.

Nieuw onderzoek naar de effecten van verschillende hondendiëten laat zien dat een plantaardig dieet voor honden zeker niet verkeerd is. De bevindingen werden woensdag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. Vegan honden schijnen tal van gezondheidsvoordelen te hebben.

Waarom je hond nu een veganist moet worden

De onderzoekers vergeleken de gezondheidsresultaten van vlees en veganistische diëten. Hieruit concludeerden ze dat het gezondste dieet voor honden in feite een veganistisch dieet is. Honden op veganistisch dieet leden aan veel minder gezondheidsstoornissen en allergieën dan huisdieren die wel vlees aten. Gemiddeld hadden pups die veganistische diëten kregen een 50 procent lager risico op gezondheidsstoornissen.

Vegan hondenvoer
Een perfect voorbeeld. (Afbeelding: V-dog)

Maar voor alle duidelijkheid: de onderzoekers suggereren niet per se dat mensen hun eigen vegan maaltijden voor hun honden moeten gaan maken. In plaats daarvan raden de wetenschappers aan om veganistisch hondenvoer van een gerenommeerd bedrijf aan te schaffen. Zelfgemaakte plantaardige diëten bevatten mogelijk niet de juiste verhoudingen voedingsstoffen.

Veel baasjes zijn nog niet overtuigd

Het team ondervroeg meer dan 2.500 baasjes over het dieet en de gezondheid van hun hond. Van de ondervraagde hondenbezitters koos 87 procent voor een dieet met vlees, terwijl 13 procent de voorkeur gaf aan een veganistisch dieet. Om conclusies te trekken, analyseerden de wetenschappers 22 gezondheidsstoornissen bij de honden. Ook bestudeerden ze andere indicatoren van slechte gezondheid, zoals het aantal dierenartsbezoeken of medicijngebruik.

Onderzoek wijst uit dat therapiehonden het beste medicijn zijn, voor alles!

Sommige baasjes zijn van mening dat veganistische en andere plantaardige diëten onnatuurlijk of schadelijk zijn. Daarom gaan de wetenschappers vervolgonderzoek uitvoeren. Op die manier kunnen baasjes een weloverwogen beslissing nemen over het dieet van hun hond. Bij het voeden van je trouwe viervoeter moet je ook nog met iets anders rekening houden: de hygiëne. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel hondenbezitters hun huisdier helemaal niet goed voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom een veganistisch dieet voor je hond geen gek idee is
Sluiten